Substanta-minune care ajuta la regenerarea inimii si creierului. Iata in ce fructe se gaseste

1
De Cristina Tudor
24 nov. 2019

Un compus chimic din mere si capsune ar putea reduce daunele provocate inimii dupa un infarct, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii britanici.

Rata de supravietuire in urma infarctului ar putea creste semnificativ datorita unei descoperiri recente a cercetatorilor britanici.

Un compus chimic gasit in mere si capsuni ar putea fi util in reducerea nivelului traumelor suferite de organe precum inima si creierul in urma unui infract sau atac vascular cerebral.

O echipa de cercetatori condusa de medici si biologi de la Universitatea Cambridge considera ca daca substanta din fructe este injectata dupa un infarct, aceasta ar putea reduce daunele pe termen lung suferite de organe vitale.

Descoperirea, publicata miercuri in revista Nature, a fost facuta dupa ce savantii au identificat mecanismul prin care organele sunt afectate dupa producerea unui infarct sau atac vascular cerebral.

Desi cea mai mare parte a daunelor apar in timpul infarctului in sine, o parte a problemelor apar dupa ce circulatia sangvina revine in organul respectiv dupa accident.

Dupa ce medicii indeparteaza cheagul de sange care a cauzat atacul vascular – un proces vital pentru supravietuirea pacientului – sangele oxigenat iriga din nou inima sau creierul.

Medicii au fost frustrati de foarte mult timp de faptul ca, salvand viata pacientului, provoaca mai multe traume organismului. Dar pana acum, mecanismul care produce aceste traume a fost necunoscut.

Noul studiu, efectuat cu ajutorul unor modele computerizate si confirmat pe soareci, a aratat ca traumele organelor sunt provocate de o substanta chimica numita succinat, o sare a acidului succinic, care apare in mod natural in organism.

Savantii au descoperit ca succinatul se acumuleaza in cantitati foarte mari in tesuturile lipsite de oxigen in timpul unui atac.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.