Testul de respiratie care arata cat de sanatosi sunt plamanii. Este mai eficient decat radiografia

1
De Cristina Tudor
22 oct. 2020

Cat de sanatosi sunt plamanii tai?

Pentru a depista din timp problemele pulmonare, un test numit spirometrie va poate fi de ajutor. Este nedureros, neinvaziv, se poate face rapid si nu are efecte secundare, ca in cazul radiografiilor.

Atunci cand obositi la efort nu dati vina pe varsta, greutate sau aerul poluat pe care il respirati. De cele mai multe ori, vinovat de gafaiala este de fapt fumul de tigara care afecteaza plamanii. Un alt motiv poate fi si astmul, care afecteaza 800.000-1.000.000 de romani, adica aproximativ 6% din intreaga populatie.

Cat de sanatosi sunt plamanii tai? Semnele care ar trebui sa ingrijoreze

Tusea cu expectoratii care se manifesta in special dimineata sau cea care dureaza mai mult de sase saptamani, respiratia suieratoarea sau senzatia de sufocare care apare in timpul somnului sunt semne care ar trebui sa va indemne sa faceti o spirometrie, testul care evalueaza sanatatea plamanilor. Si oboseala “din nimic” poate fi un semn ca plamanii au nevoie de ingrijire.

Test de respiratie pentru plamani. Mai eficienta decat radiografia

Multi fumatori care au probleme de respiratie aleg ca prima solutie de investigatie testele radiologice, insa specialistii avertizeaza ca spirometria este mult mai utila. “Oamenii care resimt probleme respiratorii se duc mai intai la radiologie. Aceasta investigatie este foarte utila, dar presupune iradiere si nu vedem decat modificari anatomice cand sunt destul de importante. In schimb, spirometria este o investigatie total neinvaziva si nu presupune expunere la radiatii, iar evaluarea functiei pulmonare se poate face timpuriu”, explica Magdalena Ciobanu, medic primar pneumolog.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.