3 tipuri de alimente pe care cei mai longevivi oameni din Costa Rica le consuma zilnic

Teodora Tirca1
De Teodora Tirca
6 feb. 2021

Consumul preponderent de alimente neprocesate, nerafinate si bogate in nutrienti este o modalitate recunoscuta la nivel global de a consolida o sanatate de fier.

Costa Rica intriga pe oricine este interesat de longevitate, vitalitate si sanatate, pentru ca este una dintre cele cinci zone albastre originale – regiuni in care oamenii traiesc cel mai mult si mai sanatos – identificata de autorul bestseller-ului New York Times, Dan Buettner.

In cartea sa, In bucataria zonelor albastre: 100 de retete pentru a trai pana la 100 de ani, Buettner explica modul in care alimentele au permis populatiilor sa se sustraga bolilor cronice si sa sustina o stare de sanatate optima. Iar pentru centenarii (oameni care traiesc pana la 80 de ani si uneori pana la 90 si 100 de ani) din Peninsula Nicoya din Costa Rica, totul incepe cu alegerea mancarurilor naturale, sanatoase.

Iata o privire mai atenta la ceea ce mananca locuitorii din Peninsula Nicoya pentru a duce o viata lunga si sanatoasa:

1. Mananca leguminoase in fiecare zi.

Baza de zi cu zi a dietei traditionale in Nicoya este fasolea, in special fasolea neagra. Aceste leguminoase versatile sunt un element esential bogat in fibre, care sprijina longevitatea.

Poti combina fasolea neagra cu ardei dulci, ceapa, coriandru si orez salbatic si vei obtine o Gallo Pinto – de departe cel mai popular mic dejun din Costa Rica.

Ti-e pofta tot timpul de zahar? 3 semnale pe care ti le transmite organismul

2. Dieta lor include tortilla, rosquillas si bizcochos.

Ce au in comun aceste alimente? Porumbul, care are un continut ridicat de fibre insolubile, mangan, fosfor, magneziu, folat, potasiu si unele vitamine din grupul B. Tortilla, rosquillas si bizcochos sunt doar trei dintre multele moduri in care centenarii gatesc si consuma elementul de baza traditional din Costa Rica.

Tortilla proaspat facuta (numita si tortilla palmeadas, deoarece se face de obicei manual, cu palmele) se realizeaza folosind un proces unic care combina lime-ul si apa, astfel incat sa-si mentina valoarea nutritiva pentru cat mai mult timp.

3. Au multe plante in farfurie.

Consumul unei diete preponderent vegetale este un numitor comun in zonele din Costa Rica. Iar pentru batranii din Costa Rica, aceasta vine sub forma unei agriculturi de inspiratie mesoamericana: banane, pejibayes, papaia, dovlecei, squash etc. Ei se concentreaza pe fructe si legumele proaspete, cultivate local, un principiu fundamental al stilului lor de viata sanatos. Mai mult, in zonele tropicale cu cei mai longevivi oameni, se opteaza in general pentru produse crude, fermentate sau minimum procesate.

Foto: Unsplash.com.