Tonul la conserva: este sanatos sau nu?

Teodora Tirca1
De Teodora Tirca
17 dec. 2019

Atunci cand nu ai timp sa-ti pregatesti un pachet elaborat, arunci in geanta de serviciu o conserva de ton consistenta si relativ gustoasa. Dar este intr-adevar un pranz sanatos?

Conserva de ton este un produs pe care m-am bazat destul de mult atunci cand chiar faceam sport zilnic, pentru ca e usor de integrat intr-o masa consistenta si mai ales pentru ca o portie poate avea chiar si 18 grame de proteine.

In plus, pestele proaspat se altereaza rapid si nu e deloc usor de gatit – eu, cel putin, nu sunt o profesionista. Insa tot vreau sa integrez pestele in alimentatia mea zilnica, pentru continutul de proteine si grasimi bune.

10 cele mai periculoase sortimente de peste

Si totusi, au aparut tot felul de zvonuri cum ca tonul la conserva face mai mult rau decat bine. Isi pastreaza nutrientii? Contine metale grele daunatoare? E normal sa-ti pui aceste intrebari.

Din fericire, specialistii de la Women’s Health ne ofera cateva informatii imbucuratoare: „In general, tonul din conserva este o alternativa sigura la pestele proaspat”, spune Keri Gans, medic nutritionist si autoarea cartii The Small Change Diet. Chiar daca sta mult pe rafturi, procesul de preparare si ambalajul etans il pastreaza sigur pentru consum, confirma specialistul.

Adevarul in privinta metalelor grele

Ingrijorarea privind metalele grele e cat se poate de justificata. Unele specii de ton contin o cantitate mare de mercur, un metal toxic care poate cauza probleme de sanatate, potrivit Environmental Defense Fund. Tocmai de aceea, trebuie sa fii atenta la cantitatea de ton pe care o consumi – cantitatile prea mari trebuie evitate, mai ales daca esti insarcinata.

Cele mai sanatoase tipuri de ton sunt cele de mici dimensiuni (ongol, bigeye si skipjack).

Totusi, punctele slabe ale consumului de ton sunt putine in comparatie cu beneficiile – tonul contine o gramada de nutrienti ce joaca un rol important in sanatatatea generala a organismului, inclusiv a creierului, afirma specialistii.

Cum este prins tonul care ajunge in conserve?

Potrivit International Seafood Sustainability Foundation, tonul care ajunge in conservele de pe rafturile magazinelor noastre este prins prin metoda numita „punga ermetica”, ce presupune aruncarea in apa a unei plase de pescuit in jurul unui grup de toni. Niste greutati transporta un capat al plasei adanc in apa, iar odata ce pestii sunt inconjurati de plasa, aceasta este trasa la suprafata.

5 metode eficiente pentru reducerea inflamatiei din corp si prevenirea bolilor grave

Ce fel de ton la conserva sa alegi

Atunci cand mergi la rafturile cu peste conservat, optiunile sunt coplesitoare. Vei gasi ton in ulei, ton in apa, ton in sos de mustar sau diverse sosuri, ton cu legume etc. Care este cel mai bun din punct d evedere nutritional?

„Tonul in ulei si tonul in apa sunt ambele sanatoase, diferenta o fac caloriile. Evident, daca vrei sa consumi mai putine calorii, alege tonul in apa”, spune Gans. Specialistii nu recomanda tonul conservat cu sosuri si alte combinatii complexe, deoarece acestea contin de obicei o cantitate mare de sare si zahar.

Foto: Getty Images.