Un medic suedez a dezvaluit secretele longevitatii: ce trebuie sa faci ca sa nu te imbolnavesti

1
De Cristina Tudor
18 nov. 2019

In cartea sa despre cele zece reguli de aur ale sanatatii („Les 10 regles d’or de la santé”), medicul suedez Bertil Marklund ofera sfaturi pline de bun simt pentru a trai mai bine si mai mult, semnaleaza site-ul madame.lefigaro.fr.

„Eu insumi decid cum vreau sa imbatranesc — sau sa nu imbatranesc”, se poate citi in introducerea cartii lui Marklund, medic generalist, profesor si specialist in sanatate publica.

Potrivit studiilor consultate de acesta, „influenta patrimoniului genetic asupra duratei vietii nu este decat in jur de 25%, in timp ce modul de viata o determina in proportie de 75%”, se mentioneaza in carte. In cele o suta de pagini, medicul Marklund se bazeaza pe experienta sa de practician si de cercetator din Suedia, dar si pe literatura stiintifica.

Faceti exercitii fizice: Cu alte cuvinte, faceti miscare. Activitatea fizica reduce stresul, ne protejeaza impotriva lui si ne ajuta sa-l gestionam. Acesta este un avantaj cert, stiut fiind faptul ca stresul dauneaza, printre altele, celulelor organismului. Prin urmare, este inutil sa va impuneti sa faceti sport de cinci ori pe saptamana. Multumiti-va sa practicati in mod regulat activitatea care va convine, sa stati mai degraba in picioare decat asezat, sa mergeti pe jos cat mai mult posibil, sa optati pentru scari in locul liftului.

Nu va lasati coplesiti de stres: Medicul aminteste ca reactiile de stres sunt necesare pentru supravietuirea noastra si, prin urmare, sunt pozitive in sine. Trebuie sa stim insa sa le stapanim, sa nu le lasam sa ne invadeze si sa le evacuam. Pentru aceasta, reduceti exigentele, faceti cat mai multa miscare, defulati-va si invatati sa respirati. Fortati-va sa treceti in modul Dalai Lama.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.