Vitamina extrem de importanta pentru creier: Lipsa ei duce la tulburari de memorie

1
De Cristina Tudor
6 iul. 2020

O vitamina importanta pentru creier este B12, iar lipsa ei din organism e un factor important de risc pentru tulburarile de memorie.

Pe masura ce imbatranim, abilitatea noastra de absorbi vitamina B12 din alimente scade. Deficitul de B12 se manifesta rapid si poate cauza stari de confuzie, dezorientare si agitatie.

Vitamina B12 este esentiala in organismul uman. Ea ajuta la dezvoltarea sistemului nervos si la mentinerea sanatatii lui, a productiei de ADN si a formarii de celule rosii din sange.

Cel mai frecvent, deficitul de B12 duce la anemie. Totusi, in unele cazuri, aceasta scadere a nivelului de B12 poate determina si alte efecte: diminuarea tonusului muscular, oboseala, tremur, pierderea constientei, lipsa de echilibru, scaderea tensiunii arteriale, depresie si alte tulburari de dispozitie, precum si probleme cognitive, cum ar fi slabirea memoriei.

Vitamina extrem de importanta pentru creier. In forma sa naturala, vitamina B12 este prezenta in cantitati semnificative doar in alimentele de origine animala: muschi, creier, ficat, splina, in carnea crustaceelor si mai putin in lapte si galbenus de ou.

Odata cu inaintarea in varsta, nivelul acidului din stomac, care este esential pentru absorbtia vitaminei B12, scade. Asa se face ca mai mult de 30% dintre persoanele varstnice nu au cantitatea de acid gastric necesara pentru a putea absorbi destula vitamina B12 din sursele naturale.
Prin urmare, medicii recomanda ca persoanele care au trecut de 50 de ani sa consume alimente bogate in aceasta vitamina.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.