Vitamina miraculoasa a creierului – influenteaza metabolismul fiecarei celule

1
De Cristina Tudor
19 mart. 2020

Este vitamina cruciala pentru activitatea metabolica, pentru sanatatea celulelor rosii si a creierului. Vitamina cea mai dinamica din punct de vedere structural.

Vitamina B-12 este implicata in formarea celulelor rosii din sange ajutand la crearea si reglarea ADN-ului. Ea se gaseste in produsele din carne, putand fi produsa numai prin sinteza de fermentatie bacteriana.

De altfel, metabolismul fiecarei celule din organism depinde de vitamina B-12, pentru ca ea joaca un rol important in sinteza acizilor grasi si productia de energie.

In acelasi timp, vitamina B-12 permite eliberarea de energie ajutand organismul sa absoarba acidul folic.

Daca nu consumi insa produse de origine animala obligatoriu ai nevoie de suplimente si de alimente precum peste, carne, oua si produse lactate.

Daca ai o dieta sanatoasa, in mod normal nu ar trebui sa te confrunti cu o deficienta de vitamina B12. In caz contrar, in lipsa acestei vitamine vei priva organismul de o functionare normala a creierului, dar si a sistemului nervos.

Fara vitamina B-12, corpul uman, care produce milioane de celule rosii din sange in fiecare minut, nu le poate multiplica in mod corespunzator, „productia de globule rosii” fiind serios afectata daca nivelul vitaminei B-12 scade.

Vorbim de aparitia anemiei, dar si de depresie, confuzie, probleme de memorie si asta chiar si in situatia in care nivelurile de B-12 sunt doar putin mai scazute decat cele normale.

In lipsa acestei vitamine este foarte posibil sa ai si alte manifestari, precum constipatie, pierderea poftei de mancare, pierderea in greutate.

In cazul unor simptome care se intensifica vorbim deja de modificari neurologice, cum ar fi amorteala si furnicaturi la nivelul mainilor si picioarelor.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.