Legatura surprinzatoare dintre vitamina D si COVID-19

1
De Maria Constantin
12 mai 2020

Cercetatorii cred ca exista o legatura intre deficienta de vitamina D din organism si decesele provocate de COVID-19.

Vitamina D este esentiala pentru functionarea proceselor psihologice. Cercetarile au aratat ca insuficienta sau carenta acesteia conduce la depresie, tulburari afective de sezon si alte afectiuni psihologice. Un studiu recent merge mai departe si sustine ca deficienta de vitamina D este implicata in lupta organismului contra COVID-19, scrie Psychology Today.

Ce au observat savantii

O echipa de cercetatori din Indonezia, condusa de Prabowo Raharusuna, a depistat o asociere semnificativa intre decesele provocate de COVID-19 si insuficienta vitaminei intr-un esantion de 780 de cazuri confirmate de SARS-CoV-2.

„Acest studiu se concentreaza pe identificarea modelelor de mortalitate in randurile pacientilor infectati cu COVID-19 si posibila asociere dintre nivelurile de vitamina D si decesele survenite”, au anuntat cercetatorii.

Savantii indonezieni au descoperit cateva elemente-cheie:

– in majoritatea cazurilor de COVID-19 cu deficiente de vitamina D a survenit decesul.
– sansele de deces erau mai mari la bolnavii in varsta si la barbatii cu afectiuni preexistene si mai mici la cei cu niveluri normale ale vitaminei D.
– raportat la varsta, sex si comorbiditate, nivelul vitaminei D este strans legat de mortalitatea COVID-19.

Studiul se adauga altor cercetari care pun vitamina D in legatura cu severitatea simptomelor de COVID-19. Un raport stiintific recent, prezentat de Mark Alipio, de la Colegiul medicilor din Davao, Filipine, arata ca nivelurile normale de vitamina D erau intalnite mai mult la pacientii cu simptome usoare ale COVId-19. El a estimat ca nivelurile normale ale vitaminei cresc cu 19,6% sansele de a avea simptome moderate ale bolii.

Cercetarea lui Raharusuna a ajuns la o concluzie similara. Cercetatorii estimeaza ca riscul de mortalitate a crescut cu 13% la pacientii cu insuficienta de vitamina D si cu 19 procente la cei cu carenta de vitamina D.

Mai mult, cautand alti factori care pot influenta rata deceselor provocate de COVID-19, precum varsta, sexul si bolile preexistente, savantii au descoperit ca pacientii cu deficienta de vitamina D sunt de zece ori mai predispusi sa moara din cauza bolii provocate de noul coronavirus.

Deficienta la nivel mondial

Potrivit estimarilor, peste un miliard de oameni din intreaga lume au deficienta sau insuficienta de vitamina D, noteaza Psychology Today.

Studiul care ne da sperante: Anticorpii de lama, posibil tratament pentru COVID-19

„Cand luam in calcul varsta, sexul si comorbiditatea, nivelul vitaminei D este puternic asociat cu mortalitatea provocata de COVID-19. Testele aleatorii au avut menirea de a analiza rolul suplimentelor cu vitamina D in cazurile de COVID-19 (…)”, au conchis autorii.

Savantii subliniaza ca descoperirea lor face parte dintr-un ampla cercetare aflata inca in derulare, iar datele pot suferi modificari. Cu toate acestea, relatia dintre vitamina D si COVID-19 continua sa reprezinte un subiect de interes pentru comunitatea stiintifica aflata in cautarea unui tratament eficient.

Foto: Unsplash.com