10 branduri de jeansi sustenabile de unde merita sa faci cumparaturi

1
De Flavia Parpala
31 iul. 2018

Piesele din denim sunt printre favoritele oricarei garderobe, usor de purtat, nepretentioase, dar atat de cool. Descopera 10 branduri de jeansi sustenabile care te vor ajuta sa iti construiesti tinute trendy si sa ramai prietena cu mediul inconjurator.

Yves Saint Laurent spunea ca iubeste atat de mult denimul incat si-ar fi dorit ca el sa-l fi inventat. O pereche de jeansi albastri sunt cea mai relaxata si nonsalanta piesa din garderoba unei femei, spunea el. „Jeansii sunt expresivi, modesti, au sex-appeal, sunt simpli – tot ceea ce imi doresc eu de la o haina” adauga Yves. Nu pot decat sa fiu de acord, dar in momentul acela designerul francez nu avea de unde sa stie ce impact o sa aiba denimul asupra planetei.

Jeansii au probabil cel mai mare impact (negativ) asupra planetei, daca luam in considerare toata industria modei. Conform unui raport Greenpeace, pentru a produce 2 miliarde de perechi de jeansi, sunt folosite anual 1,7 milioane de tone de chimicale. Ia in considerare si faptul ca fiecare pereche de jeansi are nevoie de 7 000 de litri de apa. Nu, nu e o greseala. Statisticile sunt cam infricosatoare, dar alternative exista.

Branduri mari precum Levi’s sau Citizens of Humanity au inceput sa faca schimbari si sa utilizeze tehnici si tehnologii noi prin care sa reduca poluarea. Aceste companii si unele mai mici isi doresc sa schimbe industria in bine, asa ca noteaza-ti si tu cele 10 branduri de jeansi sustenabile de la care merita sa faci cumparaturi.

Branduri de jeansi sustenabile: Levi’s

Good to see you again, shorts season. . šŸ“·: @cristinagnz #LiveInLevis

A post shared by Levi'sĀ® (@levis) on

In 2007 si apoi, inca o data, in 2015 cei de la Levi’s au urmarit sa vada cata apa este consumata atunci cand produc o pereche din modelul lor iconic 501. Inarmati cu informatii, au inceput sa lucreze la modificari si au venit cu o tehnica care se numeste Water<less, care are capacitatea de a salva pana la 96% din apa necesara in productia unor jeansi. O alta initiativa a brandului se numeste Better Cotton, prin care Levi’s promite ca pana in 2020 sa foloseasca doar bumbac sustenabil.

Branduri de jeansi sustenabile: Everlane

Cei de la Everlane au asteptat 6 ani pana sa isi lanseze linia de denim, asta pentru ca tehnologia nu se ridica la standardele lor eco. Anul trecut au venit cu Sanitex, o facilitate care recicleaza pana la 98% din apa folosita si se bazeaza pe surse de energie alternativa. De asemenea, orice ramasita de denim este refolosita in scopuri nobile. Stiai ca din denim se pot face caramizi si se pot construi case accesibile?

Branduri de jeansi sustenabile: Edun

Resort 2018 is online now! #EDUN #RE18

A post shared by EDUN (@edun) on

Edun este unul dintre brandurile de lux care comercializeaza jeansi sustenabili. Acestia sunt facuti de artizani din Kenya, sunt organici si certificati ca fiind Fair Trade. La fel ca Levi’s, Edun lucreaza cu initiativa Better Cotton.

Branduri de jeansi sustenabile: Citizens of Humanity

Summer fridays in the Danielle Short + Kayla Shirt.

A post shared by Citizens of Humanity (@citizensofhumanity) on

Dupa ce au trecut printr-una din cele mai groaznice secete din istoria Californei, Citizens of Humanity, un brand din L.A, a decis sa creeze doar jeansi sustenabili. Este una dintre primele companii care foloseste laserul ca metoda de uzura a jeansilor, asta salvand extrem de multa apa.

Branduri de jeansi sustenabile: AYR

Tees re-stocked in Soho! Come hang šŸ¤™šŸ½

A post shared by AYR (@ayr) on

Acest brand vine cu statistici impresionante: fiecare pereche de jeansi e facuta din denim reciclat, iar pentru productia sa este nevoie de doar o cana cu apa. Acest brand cool tot din L.A. doneaza in fiecare sezon o parte din profitul sau catre initiative de caritate.

Branduri de jeansi sustenabile: Kowtow

Kowtow este un brand prezent pe piata de aproximativ 10 ani, dar care a asteptat pana in 2018 ca sa introduca o linie din denim. La fel ca restul produselor lor, jeansii sunt facuti din materiale sustenabile, provenite din surse etice. Denimul este realizat din bumbac organic, iar fermoarele nu contin nichel. Fiecare pereche este spalata cu enzime organice care asigura un proces de colorare sustenabil, adica fara pic de chimicale in apa.

Branduri de jeansi sustenabile: Reformation

The new Ref Jeans stuff is here.

A post shared by Reformation (@reformation) on

Materialele textile reprezinta undeva la 6% din gunoiul produs in Statele Unite, asa ca cei de la Reformation cumpara denimul ramas de la alte branduri si designeri. Conform site-ului lor, sistemul lor de productie salveaza 6000 de kg de CO2 anual.

Branduri de jeansi sustenabile: Outland

„Zero exploatare”, motto-ul Outland a inceput cu o promisiune de a mitiga riscul femeilor tinere de a fi exploatate sexual, dar a continuat cu includerea mediului inconjurator in procuparile sale. Cei de la Outland au productia lor proprie de bumbac organic in Cambogia si astfel ofera locuri de munca femeilor din zona, care altfel au un risc ridicat de a fi exploatate.

Branduri de jeansi sustenabile: Boyish

@jelena.marija in The Billy in Fantasia āœØ #BoyishByHer

A post shared by Boyish By Her (@boyishjeans) on

Jeansii Boyish te tin departe de vopseaua sintetica si tin la pielea ta. Fiecare pereche este facuta din 30% bumbac reciclat si pana si nasturii si capsele sunt facute tot din materiale reciclate. In incercarea de a compensa pentru energia folosita, brandul ajuta diverse organizatii non-profit care lupta pentru binele planetei.

Branduri de jeansi sustenabile: Wrap + Weft

@paudictado wears ICN in Ecru šŸŒø

A post shared by Warp + Weft (@warpweftworld) on

Majoritatea brandurilor cumpara materialele pe care le folosesc de la terti, dar Wrap + Weft face totul de la 0. Datorita acestui fapt, acest brand de familie, care este la a treia generatie, reuseste sa garanteze transparenta si practici sustenabile. Fabrica lor recicleaza 98% din apa si foloseste o tehnologie isteata, care exclude anumite chimicale, cum sunt inalbitorii.

Foto: Instagram – Citizens of Humanity