Garderoba de inchiriat: ar putea sa fie asta viitorul modei sustenabile?

garderoba de inchiriat
1
De Flavia Parpala
9 aug. 2018

Carrie Bradshaw a spus odata ceva ce nu vom uita prea curand: „Imi place sa am banii la vedere, atarnadu-mi in dulap.”

Si Carrie s-a tinut de cuvant, dar din fericire era doar un personaj fictional cu o garderoba impresionanta. In lumea reala nu cred ca sa iti investesti toti bani in haine este o idee realista, dar o garderoba de inchiriat poate fi o alternativa buna.

Banuiesc ca nici tu nu iti doresti sa iei citatul in serios, dar trebuie sa recunosti ca magazinele de tip fast fashion, care nu existau pe vremea Sex and the City, ajung sa te tenteze suficient incat sa consumi mai mult decat ti-ai dori.

Din pacate toata aceasta frenezie a hainelor accesibile, dar de unica folosinta, ne face rau noua, dar si mediului.

100 de miliarde de haine sunt produse anual si cam 50% din piesele fast fashion au o durata de viata de doar un an, dupa care sunt aruncate. Acest model de business ne incurajeaza sa cumparam fara sa ne gandim daca avem cu adevarat nevoie sau daca chiar vom purta ceea ce cumparam.

In ritmul acesta se estimeaza ca pana in 2050, 25% din amprenta de carbon va fi atribuita industriei de moda.

Chiar daca marii retalieri de moda fac eforturi in directia sustenabilitatii prin programe de reciclare, o garderoba de inchiriat poate fi solutia multor dintre probleme.

Daca mai nou ideea de shared economy se propaga in tot mai multe domenii, daca cu ajutorul Uber impartim o masina cu un necunoscut, de ce nu ne-am imparti si garderoba?

Ideea unei garderobe de inchiriat nu este una noua…

… exista atat in afara, cat si la noi, dar oamenii nu s-au adaptat inca in totalitate. Cu toate astea, un studiu arata ca in viitorul apropiat lucrurile se vor schimba. Jumatate din cei intervievati au spus ca s-ar folosi de aceasta idee. Printre motive se regasesc usurinta de a se adapta la trendurile mereu in schimbare si sustenabilitatea. De asemenea, atunci cand ai nevoie de o rochie de seara pentru un eveniment special, pe care stii ca nu o vei mai purta niciodata, nu ar fi mai bine si mai economic sa o inchiriezi, in loc sa o cumperi?

In Anglia, cererea incepe sa fie destul de mare pentru un astfel de serviciu, mai ales cand e vorba de piese de designer, care se vand in mod normal la preturi exorbitant de mari.

Industria modei este acum dominata de bloggeri si influenceri care poarta o tinuta doar pentru un post de Instagram si, cumva, ne fac si pe noi sa ne dorim acelasi lucru. Acest lucru ar fi posibil, intr-un mod sustenabil, daca am apela la servicii de genul unei garderobe de inchiriat.

Gandeste-te la garderoba de inchiriat ca la un Airbnb pentru fashion sau un abonament la sala, dar pentru haine. Sa dai shopping-ul pe inchiriat nu doar ca te va tine in pas cu tendintele, ci va ajuta si planeta in acest proces!

Afla cum iti poti crea o garderoba capsula de vara.

Foto: Instagram – Tanjavanhoogdalem