Ce branduri de moda sustenabila gasesti in Romania?

1
De Iulia Claudia Dumitru
20 iul. 2019

Vrei sa fii mai prietenoasa cu mediul inconjurator si sa lasi o amprenta cat mai mica asupra planetei? Aceste branduri de moda sustenabila te ajuta in demersul tau de a fi “verde”.

Conceptul de moda sustenabila sau etica nu este nou, insa ia amploare, cu atat mai mult cu cat brandurile de fashion fast-forward impacteaza negativ mediul si comunitatile. Si, desi nu exista moda ecologica 100%, toate hainele avand un impact negativ asupra mediului, cateva branduri se straduiesc sa faca o diferenta.

Ce presupune industria modei sustenabile?

Daca fast-fashion presupune haine facute ieftin pentru termen scurt de folosinta, moda eco sau sustenabila este opusul. Inseamna a lua in calcul intregul ciclu de viata al produsului creat, de la design, la sursele materialelor si procesele productiei lui. A crea haine ecologica presupune a privi in detaliu tot ce este afectat de crearea acestor haine, de la mediu pana la comunitatile unde ele sunt produse si pana la purtatori si cumparatori.

In acest moment nu sunt multe branduri de moda sustenabila, insa acelea care sunt militeaza pentru schimbari. Majoritatea acestor branduri fac eforturi sa reduca consumul de apa implicat in manufactura produselor. De asemenea, sa reduca substantele chimice care polueaza atat mediul, dar afecteaza si sanatatea lucratorilor. Se lucreaza la crearea hainelor ce au o viata mai lunga de purtare, la reducerea deseurilor si la folosirea fibrelor provenite din agricultura organica, fara pesticide si tratamente toxice pentru mediu si lucratori.

De unde cumperi haine eco?

De unde cumperi haine eco sau accesorii prietenoase cu mediul inconjurator? Desi nu ai atat de multe posibilitati ca afara, si in Romania exista cateva branduri ce pun pret pe sustenabilitate. 

Levi’s

Levi’s este unul dintre cele mai cunoscute branduri de moda sustenabila. De la cultivarea bumbacului, pana la vopsirea lui si la finisarea produselor, o pereche de blugi foloseste peste 8000 de litri de apa. 

Scopul Levi’s este sa foloseasca cat mai putin apa in procesul de creatie. Si reuseste sa foloseasca cu pana la 96% mai putin apa! 

Jeans Levi’s, 629,99 lei

H&M Gama Consciuos

Fiecare item din gama Conscious a brandului H&M este axat pe a crea un impact cat mai mic asupra mediului. 

Fie se foloseste bumbac organic, fie poliester reciclat din PET-uri de plastic. Si poate ca preturile mici sunt inca un aspect care ajuta la popularizarea brandului. Si inca un detaliu interesant: H&M are des campanii de preluare a hainelor uzate cu scopul reciclarii.

Costum de baie H&M, 89,99 lei

Rochie H&M, 129,99 lei

Deichmann

Din produsele Deichmann, colectiile Elefanten pentru copii si Medicus pentru adulti implementeza multe reglementari cu privire la mediul inconjurator. 

Sustenabilitatea brandului se aplica in cazul folosirii tehnologiei moderne compatibile cu mediul (energie solara, pompe de caldura sau concepte de iluminat cu consum redus de energie), dar si utilizarea transportului naval si feroviar.

Pantofi Deichmann, 249 lei

Stella McCartney

Stella McCartney este un designer cunoscut de haine, accesorii si bijuterii sustenabile. Militeaza de mult timp pentru utilizarea blanii artificiale, pentru folosirea texturilor moderne, fara impact asupra mediului, pentru refolosire si reciclare. 

De la impactul social asupra muncitorilor, pana la folosirea bumbacului organic, de la nylon si polyester reciclat, pana la blana si piele vegane sau folosirea fibrelor lemnoase fara afectarea padurilor, McCartney este un pionier in piata de lux sustenabila.

Adidasi Stella McCartney, 514 euro

Tricou Stella McCartney, 452 euro

Sense

Sense este ultimul pe lista noastra de branduri de moda sustenabila, insa nu cel de pe urma. Si asta pentru ca Sense este printre putinele branduri autohtone care mizeaza pe sustenabilitate. Folosirea fibrelor naturale, obtinute cu risipa minima si respect fata de mediu caracterizeaza produsele Sense de peste 10 ani. 

Iar de curand s-a lansat o prima colectie realizata din cupro, o tesatura 100% vegana! Obtinuta din celuloza regenerata de bumbac (din semintele de bumbac care de obicei erau deseuri), fibra cupro se intretine foarte usor, este accesibila ca pret si ofera confort la purtare, chiar si la temperaturi mari.

Pantaloni Sense, 240 lei

Rochie Sense, 290 lei

Foto: Instagram/Emili Sindlev