Documentare despre sustenabilitate pe care trebuie sa le vezi

1
De Roxana Dobrita
26 iul. 2018

N-o sa mint, sunt putine lucruri care imi plac mai mult decat sa ma relaxez pe canapea cu un documentar bun.

Zilele astea am gravitat catre subiecte precum protectia mediului, dreptatea sociala si sustenabilitatea. Chiar saptamana trecuta mi-am facut introducerea in poluarea cauzata de industria modei cu The True Cost, un film documentar care exploreaza impactul modei asupra oamenilor si planetei. E extraordinar de bun si-ti deschide ochii!

Gasesti mai jos alte documentare despre sustenabilitate care sunt in topul listei mele. Asa ca scoate popcornul, ia-ti o paturica din bumbac (organic!) si invata ceva nou despre lumea in care traim.

Planet Earth (2006)

Documentarul lui David Attenborough celebreaza nemaipomenita varietate si frumusete a lumii naturale. Filmat de-a lungul a patru ani in 64 de tari diferite, sunt putine filme care se compara cu acesta in materie de arie acoperita. Nu e de mirare ca s-a transformat in clasic!

Cowspiracy (2014)

Cred cu tarie ca orice om care incearca sa protejeze mediul trebuie sa urmareasca acest documentar. In loc sa-si asume abordarea clasica de “salvati animalele”, Cowspiracy foreaza mai adanc in impactul asupra mediului al agriculturii animale, aceasta fiind principala cauza a emisiilor de carbon, incalzirii globale si deforestarii. Nu o sa mint, acest documentar m-a provocat si m-a facut sa ma gandesc serios sa trec la o dieta vegetariana. Nu-l rata!

Happy (2011)

Nu l-am vazut inca, dar aud constant vorbindu-se despre el. In film, regizorul Roko Belic calatoreste prin toata lumea cu intentia de a descoperi semnificatia fericirii. Belic a fost inspirat sa faca acest film dupa ce a citit un articol in The New York Times, “A New Measure of Well Being From a Happy Little Kingdom”, despre Bhutan, din Himalaya. Abia astept sa-l vad.

More Than Honey (2012)

Stiai ca daca albinele ar disparea de pe glob, lumea ar mai avea doar patru ani de viata? Nu suna deloc bine. In More Than Honey, regizorul Markus Imhoof, nominalizat la Oscar, vorbeste despre riscul extinctiei albinelor. Am o presimtire ca e vina noastra, a oamenior. Te-am facut curioasa?

Forks Over Knives (2011)

Daca ai suferit vreodata din cauza unei boli cronice precum obezitatea, bolile cardiovasculare sau cancerul, Forks Over Knives spune ca de vina sunt alimentele animale procesate. De vazut!

No Impact Man (2009)

Auto-intitulat No Imapact Man, Colin Beavan a renuntat la plastic si toxine, si-a inchis electricitatea, a adoptat o alimentatie organica si a inceput sa mearga exclusiv cu bicicleta timp de un an intreg. Numit “plin de umor spumos si teribil de constient”, cred ca No Impact Man e un mod grozav de a invata cum sa inveti sa traiesti fara a impacta in mod negativ mediul inconjurator.

The 11th Hour (2007)

Realizat de Leonardo DiCaprio, filmul exploreaza cum umanitatea a ajuns la a unsprezecea ora – ultimul moment in care mai putem schimba ceva in bine la planeta noastra si ecosistemele sale. Cu dialoguri cu experti printre care se Numara fostul prim ministru Mikhail Gorbachev, recunoscutul om de stiinta Stephen Hawking si expertul in design sustenabil Willam McDonough, The 11th Hour este un film dens, care te va zgudui.

Fed Up (2014)

Stiai ca in America sunt 600,000 de alimente si 80% dintre ele au zahar adaugat? Stiai ca generatia tanara de astazi va trai mai putin decat generatia anterioara? Rezultatele studiilor sunt incredibile. Documentarul, realizat de Katie Couric si Stephanie Soechtig, va schimba pentru totdeauna modul cum mananci.

Toate documentarele sunt disponibile pe Netflix.

Foto: Instagram – Holly Titheridge