Fara risipa alimentara! 3 preparate delicioase pe care le poti gati cu mancarea ramasa in frigider

Avatar1
De Irina Constantin
2 mart. 2021

Cu cat avem mai multe optiuni in supermarket, cu atat avem tendinta sa cumparam mai multe lucruri si, in final, sa aruncam produse pe care nu am apucat sa le folosim.

Risipa alimentara este un subiect foarte important cand vine vorba despre sustenabilitate. Majoritatea persoanelor cumpara si arunca prea multa mancare, nestiind sa refoloseasca sau sa combine diferit preparatele deja gatite cu o zi sau doua inainte.

Cu siguranta, si tie iti ramane mancare in frigider, pe care nu vrei sa o mai consumi in forma in care deja este preparata. Ei, bine, solutia nu este sa arunci produsele alimentare, ci sa devii creativa in bucatarie.

Iata 3 preparate savuroase pe care le poti gati doar cu resturile de mancare ramase in frigider, pentru a evita risipa alimentara!

1. Risotto cu legume
Vei avea nevoie de:
  • Orez deja gatit
  • Jumatate de ardei gras, morcov, telina sau alte resturi de legume
  • O ceapa alba sau cativa catei de usturoi
  • Putin parmezan si un colt de unt
  • Sare si piper
Mod de preparare:

Daca ti-a ramas niste orez de la garnitura de ieri, acesta se poate transforma in felul principal de la masa de azi. Nu trebuie decat sa incingi o tigaie, sa topesti un colt de unt, apoi sa adaugi la calit legume tocate marunt, in functie de ce ai in frigider. Poti folosi ardei gras multicolor, morcovi, telina sau pastarnac, precum si ceapa sau usturoi.

Cand legumele s-au calit, adauga orezul in tigaie, amesteca bine, apoi condimenteaza totul cu sare, piper si parmezan. Vei obtine un risotto delicios, fierbinte si satios, in doar cateva minute!

5 obiceiuri sustenabile si economice pe care le poti adopta usor in 2021

2. Sandwich cu omleta pentru brunch
Vei avea nevoie de:
  • 2 felii de paine
  • Omleta ramasa de la micul dejun
  • Mix de frunze verzi
  • Jumatate de avocado
  • Rosii, ardei gras
  • Putin pesto
Mod de preparare:

Ai gatit prea multa omleta si acum nu stii ce sa faci cu ouale reci ramase in frigider? Raspunsul corect este un sandwich perfect pentru brunch!

Incinge tigaia si rumeneste usor doua felii de paine. Apoi, unge-le cu pesto de busuioc, adauga omleta pe care ai reincalzit-o in aceeasi tigaie, precum si cateva frunze de salata, baby spanac sau rucola. Daca doresti, pentru mai multa prospetime si extra nutienti, mai pune in sandwich si putin avocado zdrobit sau taiat sub forma de lamele, rosii cherry sau feliute de ardei gras.

3. Budinca de paste quattro formaggi
Vei avea nevoie de:
  • Paste fierte
  • Mix de branzeturi (orice ai la dispozitie in frigider)
  • Putina smantana de gatit
  • O lingura de unt
  • Sare si piper
Mod de preparare:

E atat de usor sa fierbi, din greseala, prea multe paste! Ce faci, totusi, cu cele care raman, pentru a evita risipa alimentara? De regula, acestea se usuca, se lipesc intre ele si nu mai au niciun farmec!

Noi iti spunem ca pot fi salvate cu usurinta, daca ai cateva tipuri de branza in frigider. Poate fi vorba despre feta, parmezan, gorgonzola, brie, camembert, cheddar sau chiar si cascaval maturat.

Unge un vas rezistent la cuptor cu unt, apoi adauga pastele fierte, distribuindu-le egal. Taie sau rade branza peste ele, apoi adauga si smantana lichida, sare si piper. Amesteca totul foarte bine, apoi pune vasul la cuptor, pana cand branza se topeste, iar suprafata devine usor aurie. Poti presara deasupra inca putin parmezan!

Foto: Instagram/@eatpurely