Cum sa eviti risipa alimentara. Recomandari de la chef Adi Hadean

1
De Monica Radulescu
8 oct. 2018

Tara noastra este pe locul noua in UE la risipa alimentara. 6000 de tone de mancare ajung zilnic la gunoi. Enorm. O explicatie ar fi perioada comunista. Frustrarile alimentare si nu numai adunate in atatia ani sub dictatura au fost razbunate imediat dupa ’89.

Insa trecerea brusca la societatea de consum in care optiunile de tot felul au devenit dintr-o data nelimitate ne-au dus pe un drum periculos. Consumam si risipim mai mult decat producem, fara sa ne gandim la raul pe care il facem. Cum sa traim sustenabil din punctul asta de vedere? Mi-a raspuns chef Adi Hadean.

„Cand eram copil (aveam 4 ani si 8 luni, cat are baietelul meu acum), mama taia in fiecare sambata sau duminica o gasca din gospodaria noastra. Din acea gasca folosea carnea si organele pentru friptura sau sarmale, untura pentru gatit sau uns pe paine, penele pentru pensule pe care le folosea prin gospodarie si puful pentru perne”, isi aminteste Adi Hadean. Asta inseamna sustenabilitate. „Sa nu risipesti nimic. Sa folosesti cat ai nevoie si sa folosesti tot din ce ai sacrificat, fie ca vorbim despre carne, fie ca vorbim despre un strat de morcovi”, explica chef Hadean.

Lucrul acesta este destul de complicat, mai ales ca putini dintre noi locuiesc la casa. Si mai putini au norocul de parinti sau unchi care stau la tara si ii pot aproviziona cu legume si carne de calitate. Cei mai multi isi fac cumparaturile din supermarketuri si in majoritatea situatiilor pun in cos lucruri inutile, care ajung la gunoi.

De aceea, ca sa arunci mai putin, trebuie sa cumperi mai putin. Iata cateva sfaturi pe care Adi Hadean le recomanda:

Fa o lista

Cand faci cumparaturi la supermarket, pregateste inainte de a pleca o lista cu tot ce ai nevoie.  Este cel mai bun lucru, dar si cel mai eficient. Nu doar ca vei pierde mai putin timp in magazin, dar nici nu vei fi tentat sa pui in cos produse care vor ajunge in alt cos. Cel de gunoi.

Nu merge niciodata flamand la cumparaturi

Mananca inainte de a pleca la cumparaturi. Altfel vei fi tentat sa iei produse de care nu vei avea nevoie.

Invata sa depozitezi corect

„In frigider, ce este mai vechi, pune mai in fata, ca sa poti consuma. Asta se practica inclusiv intr-o bucatarie de restaurant. Daca proprietarul e om cinstit si nu vrea sa piarda bani, isi formeaza bucatarii astfel incat sa respecte un lucru care are legatura cu norma alimentara mai intai si apoi cu risipa resurselor: consuma lucrurile in ordinea intrarii in bucatarie, adica primul intrat, primul iesit. Cam asa ar trebui sa ne purtam si acasa”, recomanda Adi Hadean.

Nu uita sa fii cumpatat

Aceasta este o alta recomandare. „Nu cred ca e bine sa avem la dispozitie totul tot timpul. Oamenii uita sa se gandeasca la cei din jur. Uita ce inseamna sa fii flamand, sa ai nevoie de ceva si sa nu il poti obtine. Este o vorba batraneasca: satulul nu crede flamandului si bogatul nu crede saracului. ” (chef Adi Hadean)

Foto: