Slow fashion: ce inseamna si cum ne putem alatura fenomenului

1
De Flavia Parpala
4 iul. 2018

De la fast food la slow food, de la fast fashion la slow fashion. Noul fenomen din industria modei a imprumutat cateva idei de la industria alimentara, care se indrepta si ea, pana de curand, intr-o directie absolut gresita.

Au trecut exact zece zile de la intalnirea de zece ani de la liceu. Nu stiu unde a zburat timpul. Nici cele zece zile, nici cei zece ani. Ma complac cu gandul ca nu sunt singura care are impresia ca timpul se contracta, iar noi suntem mereu pe graba. Tocmai de aceea te rog sa iti iei un ragaz de zece minute in care sa citesti despre cel mai nou fenomen, slow fashion, care, sper eu, iti va salva timp, bani si, la final, te va face mai fericita.

Calitate, nu cantitate

Slow fashion inseamna sa consumi, dar si sa creezi moda, intr-un mod constient si responsabil. Partea buna este ca aceasta miscare conecteaza constientizarea problemelor sociale si ale mediului inconjurator cu dorinta de a purta haine frumoase,  durabile, de calitate si, nu in ultimul rand, naturale.

Trendul fast fashion, intr-adevar, poate oferi o bucurie de moment, accesibila, dar la un pret mare atunci cand vine vorba de mediul inconjurator sau de persoanele implicate in realizarea acestor haine atat de ieftine. Fast fashion inseamna o garderoba plina, de care te vei plictisi sezonul urmator, haine la un pret mic, dar de unica folosinta, pe care le vei arunca dupa cateva purtari. Putem oricand spune: „Ei, si ce? Sunt banii mei!”. Cand spui asta, gandeste-te la cat timp ii va lua unei rochii din poliester sa se descompuna, la faptul ca industria modei este a doua cea mai poluanta, sau la copiii si oamenii care traiesc sub limita decentei si lucreaza la acel tricou pentru care tu platesti doar 20 de lei.

Sunt constienta ca nu poti schimba sistemul peste noapte, dar informandu-te faci primul pas, asa ca afla ca slow fashion se afla la intersectia a trei categorii: moda durabila, etica si eco.

Cele trei elemente care se intersecteaza in conceptul de slow fashion
Moda etica

Conceptul de moda etica se refera, in principu, la drepturile omului si ale animalelor. Indiferent unde sunt facute hainele pe care le porti, oamenii care lucreaza pentru ele trebuie tratati corect si platiti corect. Brandurile sunt obligate sa le ofere conditii de munca umane, cu un orar normal si fara sa se teama pentru viata sau sanatatea lor. De asemenea, un brand etic este un brand care refuza sa foloseasca blana naturala sau chiar si pielea provenita de la animale. Chiar si deciziile marilor case de moda merg in aceasta directie: Gucci si chiar Versace au anuntat ca vor folosi doar blana artificiala in urmatoarele lor colectii.

Eco fashion

Eco fashion face referire la impactul pe care productia il are asupra mediului inconjurator. Brandurile pot lupta in directia aceasta folosind materiale naturale, sustenabile, sau pot intreprinde actiuni de reciclare sau refolosire a materialelor vechi. De asemenea, lucrand cu furnizori locali, ele pot ajuta economia si pot scadea impactul pe care transportul il are asupra mediului. Tot in aceasta categorie intra si nisa business-urilor tip second hand sau vintage. Daca chiar iti doresti o blana naturala, te sfatuiesc sa te indrepti catre acest timp de magazine si sa o achizitionezi la o fractiune din pret.

Moda durabila

Moda durabila are legatura ca haina insasi, dar si cu incetinirea obiceiului nostru tot mai nesanatos de a “consuma” haine. Piesele din aceasta sfera ar trebui sa fie realizate din materiale de calitate, durabile, care nu tin cont obsesiv de tendinte. Adesea stam in fata unui dulap plin si ne spunem ca nu avem cu ce ne imbraca, iar acesta este un rezultat al culturii actuale in care haina in sine nu mai are nicio valoare. O piesa in care ai investit mai multi bani, pe care ti-ai dorit-o cu adevarat si pe care ai reusit, intr-un final, sa o cumperi o sa aiba mereu mai multa valoare decat tricoul care a fost mai ieftin decat masa ta de pranz.

Trebuie sa invatam sa pretuim iar hainele si sa nu le mai privim ca piese de unica folosinta. Urmand directia pe care fenomenul slow fashion o propune, ne putem construi o garderoba care sa ne reprezinte acum, dar si in cativa ani, o garderoba durabila de care sa fim mandri in timp.

Foto: Mochni.com