nu putem asculta muzica

Uneori, nu putem asculta muzica. Uneori, uram sa auzim muzica. Ce spun psihologii despre muzica si care sunt efectele muzicii asupra dispozitiei? Descopera din materialul de mai jos!

Chiar si supra-expunerea la melodii preferate ne poate distorsiona perceptia. Poti crede ca nu mai poti sa mai asculti melodia ta favorita inca o data la radio.

Nu esti singura care a ajuns la saturatie de colinde de cantece de Craciun, incepand cu luna octombrie. De altfel, studiile releva faptul ca muzica poate fi si benefica, insa poate si dauna.

Tot studiile releva efectele muzicii asupra dispozitiei si faptul ca persoanele ce muncesc in centre comerciale tind sa devina deprimate din cauza repetarii acelorasi melodii in perioada sarbatorilor, pentru un timp mai indelungat.

Ce spun psihologii despre muzica? De ce uneori nu putem asculta muzica? Exista studii si cercetari legate de supra-expunere si de diminuarea placerii.

Psihologii de la Psychology Today citeaza un studiu din anii ’70, realizat de Daniel Berlyne. El a studiat senzatia de excitatie provocata de arta.

Revenind la muzica, o melodie prea complicata si nu suficient de familiara poate fi considerata aversiva. De exemplu, nu putem asculta muzica generatiilor mai tinere pentru ca nu suntem familiari cu “zgmotele” respective. Cliseul cu muzica punk ascultata de copii si respinsa de parinti este un exemplu onest in acest sens.

Nu putem asculta muzica daca linia melodica nu este familiara, melodia parand greu de perceput, de auzit, de inteles. La pol opus, s-au studiat si efectele muzicii asupra dispozitiei: daca o melodie este prea simpla tinde sa devina plictisitoare. In aceasta categorie intra supra-expunerea la cantece de Craciun.

Nu putem asculta muzica atunci cand intervine supra-expunerea. Supra-expunerea poate determina repulsia unei melodii, a artistului respectiv, a unui gen de muzica.

Psihologii dau si cateva sfaturi pentru persoanele ce sunt nevoite sa asculte acelasi playlist de sarbatori, precum lucratorii din spatiile comerciale:

  • Playlisturi prin rotatie, in care pot fi inserate melodii instrumentale, melodii traditionale sau ambientale
  • Pastrarea unui volum la un nivel confortabil.
  • Alegerea melodiilor in afara gamei de colinde, chiar si cumparatorii pot aprecia o astfel de pauza.

Citeste si: Muzica de relaxare si meditatie, pentru linistea din fiecare zi

Foto: Guliver