Calitatile necesare unei stewardese. Tot ce trebuie sa stii!

Cand vine vorba de transportul aerian, industria aviatica se schimba rapid in ultima perioada. Foarte multe companii aeriene isi schimba flota si politicile interne pentru a oferi cele mai bune servicii si produse. Personalul este foarte bine instruit, iar daca vrei sa stii care sunt calitatile necesare unei stewardese, afla ca trebuie indeplinite foarte multe criterii pentru acest post, scrie baatraining.com. 

Criteriile de angajare pentru postul de stewardesa difera de la o companie aeriana la alta, fiecare are dreptul sa isi impuna propriile cerinte, iar candidatii trebuie sa indeplineasca multe calitati. Criteriul de eliminare este in primul rand inaltimea. Limita minima de inaltime difera de la o companie aeriana la alta, insa candidatii trebuie sa aiba o inaltime de cel putin 1,58 metri. In cazul celor de la Swiss, limita minima de inaltime poate sa creasca pana la 1,65 metri, iar cei de la Qatar Airlines le cer candidatilor sa ajunga pana la inaltimea de 2,12 metri, cu mana intinsa, stand pe varfuri.

Aspectul fizic placut si varsta sunt alte criterii de eliminare. Daca modul in care te prezinti la interviu este foarte important, intrucat trebuie sa fii o persoana placuta la vedere, in cazul criteriului legat de varsta regulile difera de la o companie aeriana la alta. In orice caz, candidatii trebuie sa aiba o varsta cuprinsa intre 19 si 60 de ani, insa sunt companii aeriene pentru care varsta maxima de angajare este 40 de ani.

Pe langa aceste criterii de eliminare, companiile aeriene impun si o lista care cuprinde calitatile necesare unei stewardese. Si acestea difera de la o companie la alta, insa printre ele se numara amabilitatea, prestanta, atentia la detalii, capacitatea de a lucra in echipa sau capacitatea de a lucra in conditii de stres.

Calitatile necesare unei stewardese

Companiile aeriene ofera o serie de produse si servicii pe tot parcursul zborurilor, de la mancare si bauturi pana la paturi, casti si alte lucruri utile, iar calitatile necesare unei stewardese sunt obligatorii pentru ca pasagerii sa aiba cel mai bun confort.

Un alt lucru pe care trebuie sa il stii despre o cariera in acest domeniu este ca iti vei petrece foarte mult timp la munca, asa ca nu vei putea sa participi la toate intrunirile de familie, iar viata ta personala se va schimba destul de mult. In plus, ai nevoie de foarte multa rabdare si toleranta ca sa lucrezi in acest domeniu, pentru ca pasagerii trebuie sa fie pe deplin multumiti de serviciile care le sunt oferite.

Trebuie sa fii atenta, amabila si politicoasa atat fata de pasageri, cat si fata de ceilalti membri ai echipajului. Nu este o munca dificila sau complicata, insa poate deveni obositoare si, avand in vedere ca interactionezi direct cu oamenii, trebuie sa te astepti la orice situatie.

Iata, asadar, o lista cu calitatile necesare unei stewardese:

1. Capacitatea de a empatiza cu alti oameni

Capacitatea de a empatiza cu alti oameni este foarte importanta daca vrei sa lucrezi ca stewardesa. Este important sa fii deschisa atat fata de pasageri, cat si fata de ceilalti membri ai echipajului. Totodata, daca te gandesti sa aplici pentru acest post si esti chemata la interviu, este important sa fii amabila si politicoasa cu ceilalti candidati. Angajatorii sunt foarte atenti la astfel de detalii, asa ca nu ezita sa fii sociabila si sa demonstrezi ca poti sa te integrezi in orice mediu. Evita sa atragi atentia asupra altor candidati, pentru ca acest lucru nu va fi in favoarea ta.

2. Orientarea catre client

In cadrul interviului pentru angajare, ti se va cere sa rezolvi diferite situatii. Orientarea catre client este foarte importanta in acest moment, asa ca trebuie sa demonstrezi ca te gandesti doar la binele persoanei care apeleaza la tine. Totodata, analizand experienta ta de munca, angajatorii iti vor cere sa povestesti despre situatiile complicate cu care te-ai confruntat de-a lungul timpului la munca, in cazul in care ai lucrat cu publicul. Este esential sa povestesti cum ai tratat fiecare situatie in parte, care a fost atitudinea ta fata de client si, cel mai important, in cat timp ai rezolvat fiecare situatie.

3. Capacitatea de a te adapta in orice situatie

Tot pe lista cu calitatile necesare unei stewardese se afla si capacitatea de a te adapta in orice situatie. Planurile de weekend ti se pot schimba in orice moment, asa ca este esential sa reusesti sa te adaptezi la programul de munca care poate fi haotic uneori. Totodata, exista posibilitatea sa fie zile in care ai la dispozitie doar 30 de minute ca sa te prezinti la munca, situatie care poate fi destul de stresanta pentru anumite persoane. In plus, foarte multe reguli se pot schimba peste noapte, asa ca este esential sa ai capacitatea de a te adapta in orice situatie.

4. Munca in echipa este importanta in acest domeniu

Daca in trecut erai obisnuita sa lucrezi pe cont propriu, trebuie sa stii ca munca in echipa este importanta in acest domeniu. In cadrul interviului de angajare trebuie sa le arati angajatorilor ca esti deschisa pentru a lucra cu alti oameni si ca nu ai nimic impotriva ca cineva sa ia decizii in locul tau. Vei fi intrebata cum te-ai descurcat in anumite situatii de-a lungul timpului si este important sa faci o impresie buna si la acest capitol.

5. Tine cont de diferentele de cultura

In acest domeniu vei lucra cu oameni din culturi diferite sau vei avea pasageri de alta nationalitate, asa ca este important sa tii cont de diferentele de cultura. De exemplu, daca vei lucra cu o companie aeriana din Orientul Mijlociu, vei intalni foarte multe persoane din acea zona, asa ca este esential sa le respecti cultura si obiceiurile. Totodata, si ceilalti membri ai echipajului pot fi de nationalitati diferite. In cadrul interviului pentru angajare ti se poate cere sa enumeri nationalitatile cu care ai vrea sa lucrezi sau zonele in care ai fi dispusa sa mergi, insa aceasta intrebare este una capcana. Arata ca esti dispusa sa lucrezi cu orice persoana, de orice nationalitate, etnie sau religie.

6. Atitudinea este foarte importanta in acest domeniu

Insotitorii de zbor sunt imaginea companiilor aeriene, asa ca atitudinea este foarte importanta. Postura ta trebuie sa fie impecabila, iar gesturile pe care le faci trebuie sa fie gratioase. Vei lucra ore intregi, asa ca este esential sa arati mereu impecabil. Uniforma trebuie sa fie curata, machiajul perfect si coafura impecabila. Daca alegi sa mergi la interviu pentru un post de stewardesa, este esential sa faci o impresie buna. Totul trebuie sa fie impecabil, de la coafura pana la manichiura!

Daca ti-a placut acest articol cu calitatile necesare unei stewardese, iata si un articol cu cele mai sigure companii aeriene!

Foto: Guliver