citesti mai mult traiesti mai mult

In sfarsit un studiu care ne spune ca lectura nu e buna doar pentru dezvoltarea vocabularului, ci si pentru sanatate in general. Cercetatorii de la Universitatea Yale au descoperit ca daca citesti mai mult, traiesti mai mult. Cititorii au un “avantaj semnificativ de supravietuire” in fata celor care nu citesc deloc carti.

In timp ce studiul nu a abordat daca are vreo importanta felul in care citesti cartile (pe Kindle sau in mod traditional), el a constatat ca persoanele care citesc traiesc in medie cu doi ani mai mult decat o fac cei care nu citesc.

Studiul, publicat in revista Social Science & Medicine, a constatat ca persoanele care citesc macar 3,5 ore pe saptamana au sanse cu 17% mai mici sa moara peste 12 ani, perioada de urmarire a studiului. Din moment ce cititorii de carte tind sa fie de sex feminin, care au absolvit facultatea si au venituri peste medie, cercetatorii au analizat si alti factori precum varsta, rasa, sanatatea, starea civila si jobul.

In comparatie cu cei care nu au citit carti, cei care citesc mai mult de 3,5 ore pe saptamana au sanse cu 23 la suta mai mici sa moara.

Citesti mai mult, dar si stai in casa mai mult. O fi bine?

Studiul a constatat o legatura similara in randul celor care citesc ziare si publicatii periodice, dar aceasta a fost putin mai slaba. “Oamenii care citesc mai putin de o jumatate de ora pe zi au si ei un avantaj semnificativ de supravietuire peste cei care nu citesc deloc”, a declarat autorul principal al studiului, Becca R. Levy, profesor de epidemiologie la Yale, intr-un interviu acordat pentru New York Times.

Cativa comentatori abili au remarcat ca din moment ce cititul este o activitate sedentara poate ca nu ar trebui sa ne asteptam la prea multe de la ea cand vine vorba de longevitate. Desi, daca lectura inseamna ca nu mergi prea mult afara, prin urmare, nu te expui la toate pericolele inerente ale lumii, atunci poate vei castiga cativa ani. In timp ce noi asteptam juriul sa decida, voi apucati-va de lectura!

Citeste si: “7 carti pe care sa le iei cu tine in vacanta”!

Foto: iStockphoto