cum recunosti o cafea buna

Care este ingredientul fara de care diminetile mele si-ar pierde din aroma? Cafeaua! Insa pe masura ce am inceput sa beau tot mai multe tipuri de cafea, am inteles ca nu orice cafea ma face fericita. Asa ca-n prezent nu-mi mai este indeajuns sa beau orice cafea, ci trebuie sa fie o cafea buna, care sa nu necesite zahar pentru a fi imbunatatita si sa aiba un parfum memorabil.

Din acest motiv, l-am invitat astazi pe Lucian Badila, co-fondator al cafenelelor 5TOGO (lantul de cafenele unde toate sortimentele de cafea costa 5 lei) sa ma invete si sa va invete cum se face o cafea buna si care sunt pasii pentru o executie corecta a ei.

“Imi place sa definesc espresso-ul ca fiind modul perfect de a obtine din boabele de cafea toata placerea si aroma pe care ele o ascund”, spune el. La prima vedere un espresso corect trebuie sa aiba o aroma puternica, sa fie dulce (dar nu de la zahar ci de la aroma boabelor de cafea) si sa aiba un miros imbietor. Crema sa trebuie sa fie de culoare aramie spre maro inchis, fina si consistenta. Aromele trebuie sa ramana si in gustul de dupa, chiar si pentru cateva minute.

Tehnica si pasii ce trebuie urmati pentru o cafea buna

Daca nu ai o cafea buna, nu poti scoate maximul din produsul tau. De exemplu daca boabele sunt prea prajite, cafeaua va avea un gust amar si o aroma slaba. Macinarea cafelei este si ea foarte importanta. Daca de exemplu ea este prea fina, atunci cafeaua va fi prea arsa, iar timpul de extractie mult mai mare. Granulatia nu trebuie sa fie nici foarte fina (cafea macinata pentru ibric) si nici foarte mare. Extractia cafelei trebuie sa se faca intre 25 si 30 de secunde. La fel de important este si cum se preseaza cafeaua in porta-filtru. Cafeaua trebuie sa fie proaspat macinata pentru a se simti in bautura toate aromele. Asa ca nu macina mai multa cafea daca nu ai nevoie, deoarece aroma sa se va pierde.

Dozarea cafelei : In general se folosesc aproximativ 7 grame de cafea proaspat macinata pentru un espresso. La 5TOGO se folosesc 7,5 – 7,7 gr/cafea, asta pentru ca latte-ul sa fie cat mai aromat.

Apa are si ea un rol important in prepararea unei cafele bune. Apa folosita pentru espresso trebuie filtrata. Ideal este sa ai o apa cu un PH intre 7,3 si 7,7. Temperatura apei la iesirea din aparat trebuie sa fie intre 87 si 90 de grade celsius. Presiunea apei in boiler trebuie sa fie constanta, de 9 bari. Timpul de extractie trebuie sa fie de 25 de secunde ( ± 2 sec ), intr-o ceasca din portelan cu fundul rotunjit. Ceasca trebuie sa aiba o temperatura intre 35 si 40 de grade celsius. Daca ceasca este prea rece, scade temperatura cafelei. Produsul finit trebuie servit la o temperatura de 60-68 de grade celsius, pentru ai distinge toate aromele.

Citeste si: “Vrei sa traiesti mai mult? Nu-ti refuza a doua ceasca zilnica de cafea”!

Foto: PR