festivalul de film francez Alphaville

Festivalul Filmelor de Cannes s-a incheiat ieri, dar asta nu inseamna ca urmeaza o pauza pentru cinefili. Azi incepe cea de-a 19-a editie a Festivalului de Film Francez care vine si el cu o multime de bunatati, unele sunt noi, iar altele oldies but goldies.

Festivalul de Film Francez se desfasoara in perioada 26 octombrie – 8 noiembrie in 8 orase din tara, incluzand o «saptamana» inedita in colaborare cu Cahiers du Cinema, una dintre cele mai celebre reviste de critica de film.

Nu vor lipsi sectiunile cu traditie ale editiilor anterioare: Panorama si Competitia Tineri Regizori, precum si evenimentele speciale: Noptile Albe ale Thrilerului Francez si Ziua de Aur.

Delicatese la Festivalul de Film Francez: thrillere consacrate din sase decade diferite

Selectia celor sase filme ale sectiunii Semaine de Cahiers isi propune o introspectie in ”Filmul Noir” sau ”Thriller” , film caracterizat printr-o atmosfera de anxietate si intriga politista, dar si o parcurgere a istoriei cinematografiei franceze. Proiectiile selectate sunt: Alphaville de Jean-Luc Godard (anii ’60), L’Étrangleur de Paul Vecchiali (anii ’70), Vivement dimanche! de François Truffaut (anii ’80), J’ai pas sommeil de Claire Denis, La Cérémonie de Claude Chabrol (anii ‘90) si La Chambre bleue de Mathieu Amalric (2014). Acestea acopera ultima jumatate de secol a cinematografiei franceze, subliniind un gen preferat de cei mai mari regizori si personalizat prin universul creativ al fiecaruia dintre ei.

In cadrul Competitiei ai sansa sa vezi sapte premiere ale tinerilor regizori francezi. Iar unii dintre acestia vor fi si prezenti la proiectii. Publicul are posibilitatea de a-si vota preferatul, iar proiectia va fi distribuita ulterior in cinematografele din Romania.

In cadrul sectiunii Panorama ai de ales dintre filmele emblematice ale cinematografiei franceze contemporane, filme cu succes atat la public cat si din partea criticilor si cu premii prestigioase in festivalurile din lumea intreaga din 2015.

Editia 2015 a Festivalului aduce un omagiu regizoarei de origine belgiana Chantal Anne Akerman, binecunoscuta publicului pentru filmele feminine si feministe. Filmul selectat, Nebunia Almayer (2011), cu Stanislas Merher, Aurora Marion si Marc Berbe in rolurile principale, este o adaptare a romanului cu acelasi nume de Joseph Conrad si are 4 nominalizari la Magritte Award.

In data de 1 noiembrie, Festivalul de Film Francez Bucuresti in parteneriat cu Les Films de Cannes a Bucarest prezinta Ziua de Aur, eveniment dedicat celor mai bune productii din cinematografia internationala in 2015. Toate filmele sunt in versiunea lor originala si au subtitrare in romana.

Foto: PR