Festivalul de Film de la Venetia 2015

Pe 2 septembrie incepe oficial unul dintre cele mai importante festivaluri de film din Europa – Festivalul de Film de la Venetia, ajuns in acest an la cea de-a 72-a editie. In onoarea acestui eveniment, am cautat cateva informatii mai putin cunoscute despre el.

1. Printre participantii de la Festivalul de Film de la Venetia exista o regula nescrisa si respectata in unanimitate. Toti nominalizatii si toti castigatorii fac o gluma legata de Hollywood in discursul lor.

2. In 2012, la acest festival a fost introdusa o inovatie: cateva dintre filmele prezentate publicului in premiera puteau fi urmarite si de cei de acasa online, pe site-ul oficial. Pretul acestei oportunitati era apropiat cu cel al unui bilet la cinema in strainatate.

3. Prima editie a Festivalului de Film de la Venetia a avut loc in 1932, iar fondatorul sau a fost dictatorul fascist Mussolini, care era atunci la putere in Italia. La inceput, evenimentul s-a bucurat de mult succes, iar premiile au fost acordate in urma unei analize obiective a juriului. Mai tarziu, Mussolini a inceput sa intervina in alegeri, sugerand sa fie premiate filmele cu o ideologie potrivita – ce proveneau de obicei din Italia si Germania – iar premiul principal se numea Cupa Mussolini. Aceste schimbari au condus la aparitia “fratelui” acestui festival, Festivalul de Film de la Cannes, unde premiile erau acordate in functie de valoarea reala a filmului.

4. Festivalul de Film de la Venetia a fost dintotodeauna un eveniment dedicat intelectualilor si celor care iubesc un altfel de cinema. Juriul si organizatorii au fost mereu foarte atenti in selectionarea participantilor pentru Leul de Aur, premiul acordat celui mai bun film. Niciun regizor nu a reusit sa castige vreodata trei trofee principale si doar patru persoane au fost de doua ori laureate la acest festival: francezii André Cayatte si Louis Malle si cineastii chinezi Zhang Yimou si Ang Lee. Printre cele mai cunoscute filme care au luat marele premiu se numara Romeo and Juliet (1954), Rosencrantz and Guildenstern Are Dead (1990), Three Colors: Blue (1993) si Brokeback Mountain (2005).

Citeste si: “Machiaj simplu vs smokey eyes la Festivalul de la Venetia”!

Foto: Guliver