locuri pe cale de disparitie insula exotica

Schimbarile climatice reprezinta un real pericol pentru mediu. Exista 10 locuri pe cale de disparitie pe care trebuie sa te grabesti sa le vezi.

Lumea e plina de locuri spectacoloase, dar schimbarile climatice rapide ameninta unele dintre cele mai uimitoare minuni naturale de pe Pamant. Time.com  a facut o lista cu cateva locuri pe cale de disparitie care sunt magice si pe care ar trebui sa te grabesti sa le vizitezi.

10 locuri pe cale de disparitie

1. Marea Bariera de Corali din Australia

Cea mai mare bariera de corali din lume, care se intinde pe o suprafata de 344 de kilometri patrati, este cea mai importanta atractie din adancuri. Dar schimbarile de mediu erodeaza an de an bariera de corali. De la cresterea temperaturii apei oceanului pana la poluare, aceasta minune naturala ar putea sa fie distrusa in urmatorii 100 de ani.

Locuri pe cale de disparitie – 2. Venetia, Italia

Orasul italian Venetia este cunoscut drept unul dintre cele mai romantice din lume datorita canalelor sale cu apa, pe care te poti plimba cu gondola. Acest oras e aproape in ruina si se scufunda pe zi ce trece. Inundatiile din ce in ce mai dese fac sa creasca riscul ca orasul romanticilor sa nu mai poata fi locuit incepand cu sfarsitul acestui secol.

3. Marea Moarta

Antica si sarata Mare Moarta este cautata pentru rolul ei vindecator, dar si pentru ca e un reper istoric. In ultimii 40 de ani, nivelul apei din acest lac a scazut cu o treime. Expertii spun ca este unul dintre cele 10 locuri care ar putea sa dispara in curand. Mai exact, in urmatorii 50 de ani.

Locuri pe cale de disparitie – 4. Parcul National Glaciar

Candva locul in care puteau fi vazuti peste 150 de ghetari, parcul natural din Montana (SUA) are acum mai putin de 25 de ghetari. Schimbarile climatice rapide ar putea duce la topirea acestora pana in 2030. Acest lucru nu numai ca va lasa in urma un parc fara ghetari, dar ar fi o perturbare majora a ecosistemului.

5. Maldive

Statul cu cea mai mica altitudine maxima din lume – putin peste un metru si jumatate! – , Republica Maldive, cunoscuta drept Insulele Maldive, ar putea fi inghitita de ape in urmatorii 100 de ani. Asta, daca nivelul marii continua sa creasca. Riscul este atat de mare, incat guvernul din Maldive a cumparat pamant in alte tari pentru a-si muta locuitorii.

Locuri pe cale de disparitie – 6. Seychelles

Un paradis tropical, Seychelles, este o colectie de 115 insule din Oceanul Indian si un loc plin de numeroase resorturi de lux. Insulele sunt in pericol din cauza eroziunii plajelor, iar expertii cred ca intregul arhipelag va disparea in 50-100 de ani.

locuri pe cale de disparitie insula exotica
Mai multe insule exotice se afla pe lista cu locuri pe cale de disparitie.

7. Muntii Alpi

Una dintre cele mai celebre regiuni de schi din lume, Alpii pierd aproximativ 3% din gheata in fiecare an. Expertii cred ca ghetarii din Alpi ar putea sa dispara in intregime pana in 2050.

Locuri pe cale de disparitie – 8. Insulele Magdalena din Quebec, Canada

Cu plaje pline de nisip si stanci, insulele Magdalena sunt un extraordinar loc daca vrei sa evadezi din rutina de zi cu zi. Din cauza vanturilor puternice, coasta insulei se erodeaza cu un metru in fiecare an. Chiar daca au un strat protector de gheata, acesta se topeste rapid. Daca cercetatorii au dreptate si acest strat se va topi in urmatorii 75 de ani, insula va fi si mai vulnerabila.

9. Alaska

Tundra din Alaska e un loc inedit, care merita vazut. Schimbarile climatice duc insa si aici la dezghetarea stratului de la suprafata pamantului. Acest lucru afecteaza nu numai infrastructura zonei, ci intregul ecosistem.

Locuri pe cale de disparitie – 10. Ghetarul Athabasca din Canada

Cel mai vizitat ghetar din nordul Americii, Athabasca, se topeste de 125 de ani incoace. Expertii spun ca, in aceasta perioada, are cea mai mare rata de ingustare si ca pierde 2 – 3 metri pe an.

Citeste si: 4 obiceiuri care te ajuta sa-ti faci bagajele repede.

Foto: Guliver