Paharele folosite intr-un bar sunt diferite, multe si fiecare are un scop precis. Unele servesc cocktailuri, altele bauturi slab alcoolizate. Iata un scurt ghid cu cele mai utilizate tipuri de pahare folosite in restaurant si cateva cuvinte despre forma si capacitatea lor. Este important sa le stii, ca sa poti servi corect bauturile daca vei fi gazda.

De regula, paharele pot fi din sticla, semicristal si cristal si sunt transparente, ca sa nu fie denaturata culoarea lichidului. Cele mai utilizate tipuri de pahare folosite in restaurant sunt cele: pentru aperitive, care au forma de cupe sau baloane si au o capacitate intre 75 si 150 ml; pentru vin alb, care au capacitatea intre 100 si 125 ml; pentru vin rosu, putin mai mari, cu o capacitate intre 125 si 150 ml; pentru apa, in care incap intre 150 si 175 ml lichid; pentru cupe si flute de sampanie, care au aceeasi capacitate ca cele de apa; pentru coniac, in forma de balon sau ovale, si au cel putin 300 ml capacitate; pentru sucuri, cu o capacitate care variaza intre 250 si 400 ml; pentru vin, sub forma de carafe sau cani mari de pana la 1000 ml capacitate.

Tipuri de pahare folosite in restaurant – paharul de vin

Acest tip de pahar este de doua feluri, in functie de culoarea vinului servit. Pentru vin rosu este nevoie de un pahar cu o capacitate si o deschidere mai mari, pentru a putea permite vinului sa „respire“. Indiferent ca servesti vin alb sau rosu, tine paharul de picior, pentru a nu modifica temperatura lichidului.

Halba de bere

Foarte usor de recunoscut, halba de bere are peretii foarte rezistenti si are un maner. Ca si capacitate, halba poate cuprinde intre 300 si 1000 ml de bere.

Paharul de coniac

Acest tip de pahar este utilizat pentru servirea coniacului si a bauturilor de tip brandy. Are un picior scurt si forma de balon si se tine intre degetul mijlociu si cel aratator. Prin acesta tehnica de servire, coniacul se incalzeste usor si elibereaza aromele specifice.

Fluta de sampanie

De regula, paharele pentru sampanie sunt inalte si inguste, pentru a nu permite acidului sa se raspandeasca foarte repede. Astfel, bautura isi va pastra aroma mai mult timp.

Paharul Hurricane

Acesta are o forma alungita, asemanatare unei lampi, si este folosit pentru diverse cocktailuri, frumos colorate sau in straturi. De asemenea, in ele se servesc si bauturile mixate in blender, cum este Pina Colada, cu rom, ananas si cocos. Paharele Hurricane au un volum de 350 si 700 ml.

Irish Coffee

Paharul tip Irish Coffee poate fi confundat usor cu o cana din sticla. Are un picior scurt si maner si este confectionata dintr-un material rezistent, pentru ca in el se servesc bauturi calde, cum sunt cafelele, de exemplu, Irish Coffee. Are un volum de pana la 300 ml.

Paharul tip Martini

Un pahar cu picior, elegant si usor de tinut minte, datorita deschiderii in forma literei „V“. In el poti servi atat bauturi tari, cu cubulete de gheata, cat si cocktailuri. Are o capacitate de pana la 350 ml.

Shot-ul

Un tip de pahar mic dar rezistent, folosit la servirea bauturilor alcoolice tari. Poate cuprinde intre 30 si 120 ml de bautura simpla ori in amestec.

Tu stii ce beneficii aduce un pahar de vin rosu pe zi?

Foto: Guliver