Cele mai recomandate tehnici de comunicare in cuplu si rezolvare a conflictelor in relatie – de la specialisti

1
De Cristina Tudor
9 sept. 2022

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca comunicarea este cheia oricarei relatii de succes, indiferent ca vorbim despre relatiile de prietenie, de afaceri sau de dragoste.

Dar atunci cand vine vorba de comunicarea cu o persoana draga, exista anumite tehnici care sunt mai probabil sa conduca la o conversatie productiva decat altele. Tocmai pentru ca in fata persoanei iubite avem curajul sa vorbim liber, deschis, avem puterea sa cerem ceea ce avem nevoie, dar totodata avem si libertatea de a ne expune tensiunile, nervii, frustrarile.

Potrivit psihologilor, urmatoarele tehnici de comunicare sunt unele dintre cele mai eficiente pentru cupluri si pot ajuta la rezolvarea conflictelor dintre indragostiti:

1. Ascultarea activa

Ascultarea activa inseamna sa acordati toata atentia partenerului atunci cand va vorbeste. Aceasta inseamna sa faceti contact vizual, sa dati din cap pentru a arata ca va urmariti reciproc si sa va abtineti de la a intrerupe.

Poate fi usor sa ramaneti prinsi in propriile voastre ganduri sau sa incepeti sa va planificati raspunsul la ceea ce spune partenerul nostru chiar inainte ca acesta sa isi termine ideile, dar este important sa rezistati acestui impuls si sa incercati cu adevarat sa auziti si sa intelegeti ceea ce spune celalalt. A-l intrerupe poate naste si sentimentul de lipsa de respect, ceea ce va precipita o cearta.

2. Afirmatia „eu”

Cand ne simtim suparati sau defensivi, poate fi tentant sa incepem propozitiile cu „Tu mereu…” sau „Tu niciodata…”. Cu toate acestea, este posibil ca aceste tipuri de afirmatii sa faca doar partenerul nostru sa se simta atacat si defensiv, la randul sau, ceea ce duce la o deteriorare suplimentara a comunicarii.

In schimb, psihologii recomanda utilizarea afirmatiilor „eu”, care exprima cum ne simtim fara a da vina pe partenerul nostru. De exemplu, „Ma simt ranit cand ma ignori atunci cand incerc sa vorbesc cu tine”.

3. Evitarea ultimatumurilor

Ultimatumurile sunt rareori eficiente in rezolvarea conflictelor si adesea pot doar sa inrautateasca situatia. De exemplu, „Daca nu incepi sa ma asculti, atunci voi pleca”.

Citeste continuarea pe kudika.ro

Foto: depositphotos.com