Ce sa faci si ce sa NU faci atunci cand incerci sa-ti cresti fertilitatea si sa ramai insarcinata

1
De Teodora Tirca
9 feb. 2023

Decizia de a intemeia o familie este probabil cea mai importanta pe care o vei lua vreodata.

Si totusi, exista inca atat de multa confuzie si conceptii gresite in jurul subiectului fertilitatii. Sheeva Talebian, endocrinolog specializat pe sanatatea reproductiva, a avut de-a lungul anilor discutii cu paciente care credeau ca au facut ceva gresit care le-a cauzat probleme de fertilitate sau pierderea sarcinii. De aceea, ea a dezvaluit pentru MindBodyGreen tot ce e ok sa faci atunci cand incerci sa ramai insarcinata, dar si ce nu ar trebui sa faci.

CE SA FACI:

Experimenteaza cu medicina orientala

„Medicina occidentala este compartimentata si exista un specialist pentru orice. Cu toate acestea, am intalnit multi medici talentati care practica toate tipurile de medicina, inclusiv medicina traditionala chineza. Am fost uimiti de cunostintele lor, uimiti de rabdarea lor si impresionati de priceperea lor. Am invatat ca ceea ce mananci conteaza cu adevarat, ca meditatia are beneficii imense, la fel si acupunctura. De fapt, mai multe studii sugereaza rate de sarcina imbunatatite atunci cand acupunctura este combinata cu un tratament occidental traditional de fertilitate, cum ar fi fertilizarea in vitro (FIV)”, spune Sheeva Talebian.

Bucura-te de cafeaua ta de dimineata (sau matcha)

In timp ce multe femei de pe forumurile de specialitate spun ca nu e bine sa bei cafea, adevarul e ca nu exista prea multe studii care sa sustina aceasta teorie. Din nou, acea zicala veche „totul cu moderatie” este cheia. Consumul moderat de cofeina, definit de Societatea Americana de Medicina Reproductiva ca una, pana la doua cesti de cafea pe zi (sau echivalentul a aproximativ 100, pana la 200 mg pe zi), nu pare sa creasca riscul unei femei de a avea probleme de fertilitate, explica specialistul.

Urmareste-ti ciclul menstrual

Aplicatiile de urmarire a fertilitatii pot fi incredibil de utile cuplurilor care abia isi incep calatoria conceperii unui copil. De fapt, poate fi chiar mai bine sa incepi sa utilizezi un instrument de urmarire a menstruatiei inainte de momentul in care doriti sa concepeti, deoarece multe dintre aceste aplicatii devin mai precise cu cat acumuleaza mai multe date.

Unele aplicatii, cum ar fi Clue, iti cer sa completezi date despre perioada menstruala, starea de spirit si nivelul de energie, in timp ce altele, cum ar fi Kindara, duc lucrurile cu un pas mai departe si se asociaza cu un termometru wireless pentru a lua temperatura bazala a corpului. Prin utilizarea acestor diferite date, aplicatia ajuta la identificarea momentului optim pentru actul sexual.

Acidul salicilic pentru scalp este solutia daca parul ti se ingrasa dupa 2 zile

Fa exercitii fizice

Sportul, in majoritatea cazurilor, este foarte bun pentru inima, plamani, creier si viitoarea casa a bebelusului (sistemul tau reproducator). A sugera ca exercitiile fizice afecteaza in vreun fel sarcina sau fertilitatea este o prostie si un alt mod de a da vina pe femei. Asadar, continua sa te misti!

Numai miscarea excesiva iti poate face rau, dar e greu sa ajungi acolo. Cand stii ca e prea mult? Atunci cand exercitiile fizice sunt asociate cu pierderea progresiva in greutate si simptome precum caderea parului si oboseala.

Treci la o dieta „curata”

Daca te gandesti sa concepi un copil, acesta este momentul perfect pentru a te concentra asupra hranei tale. Desi nu exista dieta „magica” de fertilitate, stim ca o dieta care este buna pentru inima, plamani si creier, va fi buna si pentru organele tale reproducatoare.

Alimentele inflamatorii (gluten, zaharuri adaugate si grasimi foarte procesate, cum ar fi uleiul de soia) pot exacerba inflamatia la nivelul pelvisului, provocand probleme care afecteaza fertilitatea, cum ar fi endometrioza. Ca regula generala, evita alimentele care pot sta pe rafturi luni (sau chiar ani!) si opteaza pentru cele proaspete, cum sunt legumele, fructele si salatele, dar si proteinele din surse sustenabile.

La recomandarea medicului, poti opta si pentru vitaminele prenatale, care te ajuta atat pe tine, cat si pe bebelus. Oricat de sanatos ai manca, exista vitamine si minerale pe care corpul tau nu le absoarbe din hrana.

Foloseste un lubrifiant care nu afecteaza fertilitatea

Unii lubrifianti inhiba supravietuirea si mobilitatea spermatozoizilor si ar trebui sa fie pe lista de „nu cumpara” atunci cand incercati sa concepeti un copil. Desi lubrifiantii nu sunt contraceptie (cu exceptia spermicidelor care contin Nonoxynol-9) si nu pot preveni in mod fiabil sarcina, specialistii recomanda sa optezi pentru variante cu pH echilibrat, care imita mucusul cervical. Cere-i medicului tau recomandari.

Acest tip de miscare te ajuta sa slabesti mai repede decat mersul la sala

CE SA NU FACI

Nu te invinovati

Un studiu amplu a aratat ca mai mult de 50% dintre femei descriu dificultatea de a ramane insarcinate ca „cea mai suparatoare experienta din viata lor”, asemanand-o cu un diagnostic de cancer. Dupa o incercare esuata, majoritatea femeilor au raportat sentimente de depresie, anxietate, furie si izolare. Au dat vina pe multi factori, dar cel mai mult s-au invinovatit pe ele insele.

Acest sentiment de vina iti poate afecta capacitatea de a trece mai departe si de a relua tratamentul de fertilitate, spune endocrinologul. De fapt, desi intotdeauna s-a presupus ca persoanele care opresc tratamentul de fertilitate o fac din motive financiare sau medicale, datele arata ca este vorba despre stresul emotional al situatiei.

Din experienta specialistului, cu cat incerci mai mult timp, cu atat ai mai multe sanse sa reusesti. Asadar, lucreaza cu un expert in fertilitate, exploreaza medicina orientala si cauta sprijinul de care ai nevoie pentru a ramane concentrata pe incercarea de a avea un copil.

Nu fuma (nimic, sub orice forma – nici macar vaping)

Stim cu totii ca nimic bun nu poate iesi din asta. Ani de studii au aratat ca fumatul poate duce la probleme de fertilitate si menopauza precoce. De fapt, femeile care fumeaza vor intra la menopauza cu unul, pana la patru ani mai devreme decat femeile nefumatoare. In plus, femeile care fumeaza sunt mai predispuse la pierderea sarcinii, deoarece substantele chimice din tigari pot deteriora ADN-ul din interiorul ovulului, explica medicul. Acelasi lucru este valabil si pentru spermatozoizi, asa ca si barbatii ar trebui sa evite fumatul. In plus, femeile care traiesc cu fumatori au rate mai scazute de succes la tratamente de fertilitate precum FIV.

Nu te stresa prea mult legat de acel pahar de vin

In timp ce alcoolul in exces este interzis in sarcina, nu exista multe date despre felul in care afecteaza fertilitatea atunci cand incerci sa concepi. Nu s-a demonstrat ca scade cantitatea sau calitatea ovulelor, spune specialistul. In plus, nu are niciun impact asupra capacitatii unei femei de a ovula, asupra functiei trompelor uterine sau asupra spermei partenerului.

4 semne care arata ca ai o gandire iesita din comun

Nu slabi si nu te ingrasa brusc

Extremele legate de greutate pot fi daunatoare fertilitatii tale. Fie ca esti supraponderala sau subponderala, aceste fluctuatii pot duce la cicluri menstruale neregulate si chiar la oprirea ovulatiei. Obezitatea este asociata cu o serie de afectiuni medicale, inclusiv cu diabetul si dominanta estrogenului, care te pot impiedica sa ramai insarcinata. Studiile arata ca femeile cu un indice de masa corporala (IMC) in intervalul de obezitate au o rata de succes mai scazuta si la tratamentele de fertilitate.

In mod similar, a fi subponderala poate afecta fertilitatea. Corpul tau este inteligent si stie cand nu ai suficiente resurse (calorii si nutrienti) pentru a sustine o sarcina si, prin urmare, nu mai ovuleaza (si nu mai ai menstruatie, fenomen cunoscut sub numele de amenoree hipotalamica). Dar chiar si inainte de cazurile extreme in care ovulatia se opreste, femeile pot observa cicluri mai scurte sau sangerari mai usoare. Nici barbatii nu sunt imuni la problema greutatii – spermatozoizii pot fi, de asemenea, afectati negativ de fluctuatiile de greutate.

Nu subestima importanta somnului

Regimul tau de somn este la fel de important pentru pierderea in greutate precum dieta si exercitiile fizice. De asemenea, cercetarile arata ca obiceiurile de somn sanatoase sunt corelate cu o fertilitate imbunatatita. Asa ca lasa-ti telefonul deoparte, ia o carte, aprinde o lumanare si lasa-ti corpul sa se relaxeze. Ar trebui sa dormi 8 ore pe noapte.

Foto: depositphotos.com