10 metode non-sexuale prin care iti poti salva relatia

1
De Cristiana Astefanoaiei
10 iun. 2023

Sexul este important intr-o relatie dar nu e singura modalitate prin care te poti conecta la nivel intim cu partenerul tau. Iata explicatia specialistilor.

Relatia ta are nevoie de o revigorare? Sa incingi asternuturile poate fi placut, dar nu este mereu solutia pentru a te conecta cu partenerul tau.

Anumite obiceiuri non-sexuale pot fi mai pasionale si pot ajuta la sudarea cuplului.

Autorul Zach Brittle, terapeut Gottman, considera ca „ritualurile ajuta sa va asigurati ca relatia voastra este unica”.  Unele mici obiceiuri implementate in cuplu pot fi de mare ajutor daca unul sau ambii parteneri nu se simt cu adevarat in stare sa se conecteze din cauza programului lor incarcat.

De exemplu, impartasirea unui sarut de sase minute atunci cand ne reintalnim in fiecare zi a sporit intimitatea dintre parteneri, conform unui studiu.

Mentinerea vie a iubirii emotionale in casnicie, potrivit expertului in relatii Dr. Gary Chapman, face viata mai placuta si este un vehicul puternic de comunicare a iubirii conjugale. Cum poti sa readuci scanteia in relatie? In multe cazuri, atingerea fizica non-sexuala poate starni pasiunea chiar si atunci cand nu duce la intimitate sexuala.

Ce sa faci daca nu mai esti atrasa sexual de partenerul tau

1. Intoarce-te CATRE partenerul tau in loc sa te intorci impotriva lui

Potrivit psihologului Dr. John Gottman, tendinta de a te intoarce spre partenerul tau atunci cand acesta vrea sa se conecteze cu tine e dovada de empatie si dragoste. Este fundamentul iubirii si al intimitatii intr-o casnicie. „Intoarcerea in alta parte” (ignorarea) si „intoarcerea impotriva” (a fi defensiv sau a te inchide) genereaza deconectare si resentimente.

2. Cultiva afectiunea si admiratia

Aminteste-ti mereu calitatile pozitive ale partenerului tau – chiar daca accepti ca are defecte. Spune-i si lui cat de des poti ce admiri la el si pentru ce esti recunoscatoare. Puteti face impreuna un exercitiu in care va spuneti in fiecare seara 3 lucruri pe care le apreciati unul la celalalt. Garantat aceasta conexiune va fi mai intima chiar si decat o partida de sex.

3. Cauta un teren comun atunci cand aveti un dezacord

Intreaba-te: as prefera sa am „dreptate” sau sa fiu fericita? Alege bunavointa in locul orgoliului si vei vedea cum relatia ta se imbunatateste.

4. Fii vulnerabila

Adevarata intimitate necesita sa fii autentic, chiar daca pare infricosator. Data viitoare cand esti tentata sa te inchizi sau sa fii defensiva exploreaza emotiile care iti vin si impartaseste-le cu partenerul tau.

5. Bucurati-va de liniste

Cheia pentru o casnicie de succes este sa stii cand sa lasi deoparte problemele „cotidiene” si sa poti lua o pauza cand aveti amandoi nevoie de relaxare. Cand esti prea coplesita pentru a discuta, spune deschis acest lucru si savurati in liniste lucruri care va plac: un film bun, o plimbare, un pahar de vin savurat cu muzica in surdina.

6 lucruri non-negociabile intr-o relatie de cuplu sanatoasa

6. Repara-ti relatia dupa ce apar conflicte

Experimentarea conflictelor este inevitabila, iar cuplurile care se straduiesc sa le evite risca sa dezvolte relatii stagnante. Psihologul John Gottman a descoperit in cei 40 de ani de cercetare ca 69% dintre conflicte nu se rezolva, dar pot fi gestionate cu succes. Invatand modalitati de a reveni pe drumul cel bun dupa un dezacord, veti stimula pasiunea si va veti consolida relatia.

7. Petrece timp cu partenerul tau in moduri noi

Faceti impreuna activitati pe care nu le-ati incercat niciodata. Oferiti-va cate un masaj, glumiti mai mult. Vei vedea ca micile schimbari in rutina voastra zilnica va aduc mai multa incredere unul in celalalt si in relatia voastra.

8. Luati impreuna o vacanta anuala fara copii sau rude

Daca aveti un buget restrans, incercati sa mergeti cu cortul sau planificati o escapada de weekend intr-o statiune din apropierea casei voastre.

9. Practicati reconectarea fizica

Atunci cand dati un sarut intim, nu este vorba doar de intalnirea buzelor voastre. De obicei, implica atingerea cu o alta parte a corpurilor voastre, de exemplu, mana pe obraz, mana pe par si imbratisarea. Sexul este bun, dar acest tip de conectare este mult mai senzual si mai satisfacator. Potrivit autorului Dr. Kory Floyd, contactul fizic elibereaza hormoni ce ofera o stare de bine. Tinutul de mana, imbratisarile si atingerile pot elibera oxitocina (hormonul legaturii) care reduce durerea si provoaca o senzatie de calmare. Afectiunea fizica reduce, de asemenea, nivelul zilnic al hormonului de stres cortizol.

7 moduri neasteptate prin care un barbat flirteaza cu tine

10. Vorbeste despre ceea ce simti

A fi mai senzuala in comunicarea cu partenerul tau include sa vorbesti despre cat de atrasa esti de el, cat de atragator crezi ca este. Ii poti da un mesaj in care ii spui ca astepti cu nerabdare timpul pe care il veti petrece seara impreuna. Spunand ceva de genul „Imi place cand ne imbratisam pe canapea si ne mangaiem” va poate spori intimitatea emotionala.

Foto: depositphotos.com