Cand stim ca lipsa chefului de munca se transforma in epuizare?

aparitia burnout-ului
1
De Iulia Filip
16 dec. 2018

Mediul organizational actual este extrem de competitiv si exista asteptarea de a fi in permanenta conectat electronic si emotional cu munca.

Expunerea prelungita la stresul ocupational poate favoriza aparitia burnout-ului, sindrom care se manifesta in munca prin epuizare emotionala, scaderea valorii acordate interactiunilor si diminuarea senzatiei de reusita profesionala.

Date din 2016 ale European Working Conditions Survey (EWCS) arata ca peste 35% din angajatii romani lucreaza peste 40 de ore pe saptamana si au tendinta de a nu beneficia de concediul de odihna, acumuland astfel tensiune psihica.

In Romania, contrar altor tari precum Letonia sau Italia, acest fenomenul nu este recunoscut ca o problema de interes pentru angajator si sistemele profesionale de ingrijire.

Ce putem face noi pentru prevenirea aparitiei burnout-ului?

Mediul in care oamenii isi desfasoara munca poate fi imbunatatit prin sporirea controlului pe care angajații o au asupra muncii pe care o depun, prin ajustarea scopurilor si a asteptarilor, astfel incat acestea sa se potriveasca cu actualul context al muncii.

Mai mult, angajatii pot fi incurajati sa exprime intr-un mod cat mai natural emotiile. Inhibarea trairilor emotionale pe termen lung poate cauza epuizare emotionala.

Ajustari se impun si la nivelul volumului de lucru pe care angajatul il are si la modul in care este acesta este recompensat pentru munca depusa.

Bonusurile, imbunatatirea conditiilor fizice de munca, suportul social, posibilitatea de a lucra de acasa sau cu program flexibil cresc satisfactia cu munca si gradul de control perceput.

O atentie merita acordata si trainingurilor, o metoda de achizitie a unor abilitati noi, care poate ajuta la finalizarea sarcinilor mai eficient si la cresterea stimei de sine a angajatilor.

Cu alte cuvinte, munca este un aspect al vietii pe care, daca il construim cu intelepciune, ne completeaza armonios si nu lasa senzatia de acaparare.

Chiar si in momentele in care simtim ca sarcinile nu mai au sens si ca tot ce am investit pana in acel punct nu are vreo valoare, exista strategii pe care le putem pune in aplicare pentru a regasi satisfactia profesionala.

Foto: Shutterstock.com