Cele 3 mituri despre cancerul ovarian pe care nu trebuie sa le crezi

1
De Ioana Marosan
15 mart. 2019

Cancerul ovarian mai este cunoscut si ca “ucigasul tacut” pentru ca este greu de depistat in primele faze.

Adesea, simptomele sunt gresit asociate altor afectiuni, iar in prezent nu exista niciun test de screening, ceea ce inseamna ca multe femei sunt diagnosticate in stadii avansate.

Cu toate acestea, exista multe lucruri false despre acesta maladie, iar in articolul de mai jos iti prezentam cele 3 mituri despre cancerul ovarian pe care nu trebuie sa le crezi.

Kate Beckinsale se recupereaza dupa o ruptura de chist ovarian – ce implica aceasta?

Cel mai ingrijorator fapt legat de cancerul ovarian este lipsa de informare si miturile care circula in spatiul public si care creeaza un sentiment de siguranta fals pentru femei.

Testul Papanicolau poate sa detecteze cancerul ovarian. Fals!

Acest test a fost inlocuit de curand in Australia cu un nou test de screening al cervixului. Femeile cu varste cuprinse intre 25 si 74 de ani, care au fost sau sunt active din punct de vedere sexual ar trebui sa faca acest test o data la 5 ani, pana la varsta de 74 de ani. Cu toate acestea, acest test nu este tintit pentru descoperirea cancerului ovarian. “Ambele sunt tipuri de cancer de natura ginecologica, dar sunt localizate diferit din punct de vedere anatomic si au manifestari diferite pentru pacienti”, a declarant dr. Kristina Warton de la Universitatea New South Wales. Cel mai intalnit test pentru diagnosticarea cancerului ovarian este masurarea cantitatii unei proteine numite CA-125.

Vaccinul impotriva HPV te protejeaza impotriva cancerului ovarian. Fals!

Vaccinul impotriva virusului Papiloma Uman (HPV) protejeaza impotriva a 9 tulpini ale virusului care provoaca 90% dintre cazurile de cancer ale cervixului. Insa nu protejeaza organismul impotriva cancerului ovarian. “Exista mitul potrivit caruia cancerul ovarian este prevenit prin administrarea vaccinului anti-HPV”, a continuat dr. Warton. “Acest mit provine probabil din incurcatura care se face intre cancerul cervixului si cel ovarian, pentru care nu exista inca un vaccin sau un test pentru depistare.”

Cum te protejezi de infectia cu HPV, virsul care poate cauza cancer cervical

Gena BRCA creste doar riscul de cancer la san, nu si pe cel de cancer ovarian. Fals!

Genele BRCA1 si BRCA2 sunt gene care pot mosteni mutatii care sporesc riscul aparitiei cancerului de san sau al celui ovarian. Krystal Barter, fondatoare a health hub-ului Pink Hope afirma ca “daca ai avut sau ai cancer ovarian sau ai in istoricul familiei persoane cu aceasta afectiune ar trebui sa iei in calcul o testare genetica. Poate contribui la reducerea riscurilor, la dezvoltarea unui tratament personalizat si iti poate pune la dispozitie informatii foarte importante care iti pot salva viata.”

3 controale medicale regulate de care orice femeie are nevoie

Foto: Shutterstock.com