8 intrebari esentiale pe care ar trebui sa i le adresezi medicului tau

1
De Mia Nicolescu
3 iul. 2022

Vizita la doctor nu este o situatie confortabila. Poate ca acesta este si motivul pentru care multi oameni ajung sa se trateze singuri, intreband in stanga si in dreapta sau consultand internetul.

Insa, oricat de mult ne displace ideea de a intra intr-un cabinet medical/spital si a ne dezbraca de haine si secrete in fata unui doctor, suntem obligate sa facem asta. Si nu pentru ca ne forteaza cineva, ci pentru ca este o obligatie pe care noi o avem fata de noi insene. Ni s-a dovedit in repetate randuri ca sanatatea este cea mai importanta, asa ca, daca ne iubim si ne respectam, vom merge repede la o consultatie atunci cand trupul si organismul ne cer asta.

Cum scapi de teama de doctor

Si daca tot ajungem in cabinetul doctorului, de ce sa nu profitam de ocazie pentru a-i adresa toate intrebarile care nu ne dau pace. Mai mult, nu este deloc dubios daca ne prezentam in fata doctorului cu intrebarile notate in telefon sau pe o foaie de hartie. Exista multe sanse sa uitam intrebarile.

INTREBARI ESENTIALE PE CARE SA I LE ADRESEZI DOCTORULUI

  1. DE CE ESTE DUREROS SEXUL?

Ginecologul ramane specialistul la usa caruia avem cele mai mari emotii sa batem. De aceea, este important sa gasim un medic ginecolog care sa ne ajute sa ne simtim confortabil atunci cand ne intindem pe masa de consultatie, dar si cand vorbim deschis despre problemele intime.

Una dintre probleme o reprezinta sexul dureros. Mai mult de jumatate dintre femei resimt dureri si disconfort in timpul actului sexual. De ce? Motivele difera de la femeie la femeie. Daca ti s-a intamplat asta cu putin timp in urma sau inca te confrunti cu problema, nu ezita sa intrebi urgent medicul.

10 motive pentru care sexul este bun pentru sanatatea ta

  1. CAT COSTA PROCEDURA?

Stim deja ca atat consultatia medicala, investigatiile si tratamentul sunt uneori exagerat de scumpe. Din pacate, este o situatie ce nu poate fi remediata de medici, dar ce putem face este sa fim sinceri cu ei in ceea ce priveste situatia financiara.

Daca problemele de sanatate aparute inseamna multe analize si investigatii, nu este rusinos sa intrebam de la bun inceput cat ne costa (cu aproximatie) toata “plimbarea” pe care urmeaza sa o facem. De asemenea, daca urmeaza sa suferim o interventie chirurgicala, este indicat sa intrebam care este pretul.

  1. AM NEVOIE DE ACEST ANTIBIOTIC?

Infectiile rezistente la antibiotic sunt in crestere. Si asta pentru ca tot mai multe persoane aleg sa trateze orice durere de masea sau orice gripa cu antibiotic, fara ca macar sa le fi fost prescris de medic. Stiu ca la un moment dat au tratat problema respectiva cu antibiotic si acum cred ca pot remedia o alta problema asemanatoare in acelasi mod. Ba mai mult, unii medici se lasa impresionati de rugamintile pacientilor si le prescriu antibiotic la insistentele acestora.

Prin urmare, este important sa fim precaute atunci cand vine vorba de antibiotice si sa le luam doar cand este cu adevarat necesar.

  1. CE STA IN PUTEREA MEA SA FAC PENTRU A MA AJUTA?

Alimentatia sanatoasa, cele opt ore de somn pe noapte si reducerea stresului sunt cateva dintre lucrurile pozitive pe care un pacient le poate face pentru a se mentine sanatos. Indiferent de diagnosticul pe care l-ai primit, intreaba medicul ce anume poti face tu, zi de zi, pentru a contribui la ameliorarea simptomelor si vindecare.

  1. SUNT SUPLIMENTELE MELE BUNE?

Au fost cateva cazuri in care pacienti cu boli grave au ales sa se trateze cu produse naturiste. Si nu a fost deloc in favoarea lor. Asadar, chiar daca este vorba de un simplu ceai pe care il consumi (pentru ca ai auzit de beneficiile lui), indicat este sa vorbesti cu un medic despre el, pentru ca unele ceaiuri din plante pot interfera cu medicamentele prescrise.

  1. AR TREBUI SA PRIMESC O A DOUA OPINIE?

In functie de specialitatea medicului, diagnosticul poate varia. De exemplu, poti merge la medicul generalist atunci cand durerea de cap se intinde pe mai multe zile, insa asta doar pentru ca el sa te indrume mai departe, catre un neurolog.

Daca urmeaza sa fii supusa unei interventii chirurgicale, poti sa fii sincera cu medicul care te trimite pe masa de operatie si sa ii spui ca iti doresti sa mergi sa te mai consulte un alt medic. Este dreptul tau sa primesti cea mai buna ingrijire posibila.

  1. ESTE NORMAL SA MA SIMT ASA?

Multi oameni traiesc zi de zi cu dureri, atacuri de panica, stari de depresie, sunt stresati si lipsiti de energie. Traind asa zi de zi, pentru ei asa arata normalul. Cu toate acestea, atunci cand stilul de viata este grav afectat de aceste stari, este timpul sa intrebi medicul daca este normal sa te simti asa in fiecare zi. Lasa-te ajutata de medicul specialist!

6 evenimente care duc la depresie si cum te poti vindeca

  1. SUNTETI SIGUR CA ASA ESTE? AM CAUTAT PE GOOGLE SIMPTOMELE…

Inainte sa ajungi la medic, sunt convinsa ca esti tentata sa iti cauti diagnosticul pe Google. Ai deschis pagina, ai scris simptomele si ti-au aparut zeci de site-uri care dezbat subiectul. Nu e cel mai bun lucru, dar meriti sa primesti toate lamuririle, asa ca ia-ti medicul la intrebari. El iti va spulbera, cel mai probabil, toate temerile. Important e sa pleci impacata din cabinet si cu un raspuns la intrebarile tale.

Foto: depositphotos.com