5 citate toxice din cartile de self-help: Renunta sa le mai crezi si nu le da mai departe!

1
De Irina Constantin
18 feb. 2020

In librarii apar tot mai multe carti de self-help care ajuta mii de persoane sa devina cea mai buna versiune a lor. Totusi, exista si o parte negativa.

Cartile de dezvoltare personala reprezinta unelte excelente pentru a invata mai multe despre tine. Cu toate acestea, in ele se ascund si mesaje toxice. Desi par pozitive la prima vedere, acestea te determina sa iti construiesti valori si comportamente nesanatoase.

Pozitivism toxic: 7 replici clasice care fac mai mult rau decat bine

Autorii te invata ca atitudinea pozitiva este obligatorie, ca nu exista „nu pot”, ci doar „nu vreau”. Acest entuziasm care exclude total zilele proaste (ne pare rau, dar ele chiar exista!) este extrem de toxic si trebuie consumat cu moderatie.

Top 5 citate toxice raspandite de cartile self-help: Gandeste-te de doua ori inainte sa le preiei!

1. Atitudinea pozitiva este totul

O atitudine pozitiva este intotdeauna benefica si nimeni nu poate contesta acest lucru. Totusi, este necesar sa accepti ca, uneori, contextul nu iti permite sa fii atat de increzator pe cat ti-ai dori. Exista zile dificile, in care tot ce vrei este sa plangi si sa te lasi sa simti chiar si acele emotii considerate „negative”.

In plus, chiar daca atitudinea ta este importanta, exista si alti factori decisivi pentru situatia in care te afli. Uneori, oricat de pozitiva ai fi, rezultatul poate depinde de alte persoane, intamplari sau decizii care nu iti apartin.

2. Nimeni nu te poate iubi daca tu nu te iubesti

Aceasta replica dura poate avea rezultate incredibil de daunatoare. Poate ca atunci cand nu te iubesti si nu crezi ca meriti ceva mai bun, nici nu atragi chiar cele mai potrivite persoane.

4 carti recomandate de Meghan Markle: Ducesa adora cartile de dezvoltare personala!

Cu toate acestea, chiar daca iubirea ta de sine nu se afla la cote maxime intr-o anumita perioada, cei dragi te vor iubi indiferent de acest lucru si vor fi acolo pentru tine cand ai nevoie de dragostea lor.

3. Nu datorezi nimic nimanui

Deseori, in cartile de self-help vei intalni citate toxice care te indeamna sa nu iti pese niciodata de parerile celor din jur, caci nu esti dator nimanui cu absolut nimic. Pe de o parte, este adevarat. Totusi, fiecare dintre noi doreste sa aiba un comportament corect si placut fata de cei dragi.

Chiar daca nu esti datoare cu nimic, nu inseamna ca nu trebuie sa fii buna, dragastoasa si amabila ori de cate ori ai ocazia si simti sa faci acest lucru. Nu este o dovada de slabiciune, ci de empatie fata de ceilalti.

Nu tolera aceste 10 comportamente toxice din partea prietenilor

4. Nu iti cere niciodata scuze pentru ca esti tu insati

Cateodata, a fi tu insati presupune a-ti descarca emotiile negative intr-un mod nepotrivit, catre persoane care nu au absolut nicio vina. Cu siguranta, stii despre ce vorbim: irascibilitate, comportament pasiv-agresiv, crize de nervi.

In ciuda parerilor, nu poti fi intotdeauna zen, iar uneori este in regula sa iti ceri iertare atunci cand consideri ca te-ai comportat inadecvat.

5. Spune „nu” fara sa te justifici

A spune „nu” este cu adevarat o experienta eliberatoare, mai ales atunci cand nu ai mai facut asta de mult timp. Este perfect normal sa refuzi ceva atunci cand simti sa o faci, fara sa oferi zeci de explicatii pentru alegerea ta

Totusi, uneori simti nevoia sa oferi persoanei refuzate un motiv, o explicatie sau o asigurare ca data viitoare vei fi disponibila pentru ea. Este o dovada (arbitrara!) de iubire, empatie si respect.

Foto: Getty Images.