Oamenii te judeca dupa doua lucruri, conform unui studiu de la Harvard

1
De Maria Dima
21 apr. 2020

Prima impresie nu are nici cea mai mica legatura cu ce porti in momentul acela. Nici macar zambetul nu garanteaza ca cei din jur o sa te placa instant. Conform specialistilor de la Harvard, secretul unei conexiuni memorabile este mai profund de atat.

Amy Cuddy, profesor la Harvad Business School, studiaza primele impresii de peste 15 ani. Ea a ajuns la concluzia ca toata lumea – constient sau nu – isi pune doua intrebari atunci cand face cunostinta cu cineva:

  • Pot sa am incredere in aceasta persoana?
  • Omul asta merita respectul meu?

Cu cat esti mai destept, cu atat lumea te judeca mai mult

Asta intelegem din cele doua intrebari de mai sus, care masoara ochiometric caldura si competenta unui strain care-si intinde mana si isi rosteste numele.

Daca vrei sa fii prevazator nevoie mare cu imaginea croita la locul de munca, de exemplu, profesoara de la Harvard ne avertizeaza ca ar trebui sa ne preocupe mai cu seama castigarea increderii, decat partea cu respectul.

“Daca o persoana pe care incerci sa o influentezi nu are incredere in tine, n-ai sa rezolvi mare lucru; s-ar putea sa fii chiar suspect de manipulare. Insa, un om cald, de incredere si care emana putere o sa trezeasca mereu admiratia celor din jur, insa numai dupa ce a fost stabilit raportul de incredere acea putere devine mai degraba un dar, si nu o amenintare”, conform lui Amy Cuddy.

Sa legi prietenii ca adult e la fel de greu ca-n liceu

Modul in care arati nu conteaza deloc?

Un studiu din 2017, condus de Leslie Zebrowitz, a dezvaluit cele 4 trasaturi faciale dupa care suntem judecati, si anume:

  • Trasaturi de copil
  • Familiaritate
  • Suplete
  • Asemanare emotionala 

Partea nasoala este ca nu prea ai cum sa controlezi acesti factori si sa-i impingi in favoarea ta atunci cand faci cunostinta cu cineva.

Pun pariu ca nu stiai asta despre creierul tau

Tot ce ai putea imbunatati vizeaza “asemanarea emotionala”, prin urmarea unor sfaturi legate de limbajul corpului care duc la construirea increderii in mod natural, cum ar fi:

  • Zambet si aprobare
  • Contact vizual
  • Palme deschise
  • Picioare neincrucisate 
  • Lasarea telefonului pe masa/in geanta
  • Fermitatea cu care dai mana
  • Culorile pe care le porti

Propriul sistem de referinta

Toate de mai sus arata, in principiu, interesul in cealalta persoana, deschiderea, increderea in sine si invita oamenii sa afle mai multe despre tine.

Unele sunt de-a dreptul clisee, dar tot functioneaza.

Daca e sa ma intrebati pe mine, o nota personala cantareste mai mult decat orice studiu dichisit. De exemplu, atunci cand dau nas in nas cu o persoana noua, ma preocup de detalii. Cu cat mai multe amanunte ciudate sau iesite din comun la omul respectiv, cu atat sunt mai interesata de povestea sa. Imi plac oamenii care indraznesc, care au un stil aparte, care sunt confortabili cu unicitatea lor, care vorbesc tare si rad cu pofta la glume, care au alte pareri decat majoritatea.

Adevaruri despre viata care te elibereaza si te sperie in acelasi timp

A, da, si mereu mi se poticneste atentia asupra modului in care cineva trateaza oamenii care ne servesc, fie ca sunt chelneri, soferi, portari etc. Atunci cand filantropia si modestia despre care ziceai sus si tare ca-ti curg prin vene se lovesc cap in cap cu comportamentul tau grosolan in raport cu cei din jur, n-ai cum sa ma pacalesti, indiferent cat de frumos imi zambesti uitandu-te fix in ochii mei, just saying.

Foto: Unsplash.com