Ce trebuie sa faci daca te simti epuizata fizic: De ce somnul nu te ajuta

1
De Maria Constantin
30 iun. 2020

Surmenajul zilnic te poate aduce intr-o faza de epuizare in care te simti vesnic obosita – abia te dai jos din pat, daramite sa mai faci si lucrurile pe care altadata le rezolvai fluierand! Exista cateva metode care te pot ajuta sa iesi din aceasta pasa proasta.

Emanuel Maidenberg, profesor de psihiatrie la UCLA School of Medicine, spune ca oboseala fizica poate fi consecinta unui fenomen cunoscut drept oboseala mentala. „De obicei credem ca ne simtim obositi ca urmare a unei activitati fizice neobisnuite, dar acest lucru nu prea se intampla in general. Mai degraba ne simtim obositi ca simptom al starii noastre fiziologice, emotionale sau mentale”, spune specialistul.

Oboseala mentala este definita ca o stare fiziologica provocata de perioade prelungite de activitate cognitiva. Este o senzatie de epuizare produsa de suprasolicitarea creierului si se manifesta printr-o productivitate scazuta, stare de iritare si senzatia de minte incetosata. Daca tii cont de faptul ca si creierul este un organ ca toate celelalte, intelegi mai usor cum functioneaza – cand iti soliciti prea mult rinichii prin dieta, de exemplu, la inceput vei avea simptome precum retentia de fluide, umflare, scurtarea respiratiei etc. La fel se intampla si cu creierul, scrie Well+Good.

Studiile au aratat ca oboseala mentala este de regula indusa prin jocuri sau teste riguroase care necesita concentrare stricta, dar poate fi provocata si de anumite comportamente. Cateva exemple obisnuite includ luarea constanta a unor decizii, inversunarea, amanarea si lipsa somnului.

In plus, tinand cont de contextul actual, expunerea la retelele de socializare si la informatiile media, activismul neincetat si hipervigilenta provocata de pandemia de Covid-19 pot contribui, de asemenea, la instalarea oboselii mentale.

Cercul vicios al oboselii

Oboseala mentala poate ingreuna activitatea creierului, dar poate complica si activitatile fizice, afectand negativ rezistenta din cauza unei schimbari in perceperea efortului – intrucat esti epuizata mental, sarcina fizica pare mai dificila, ceea ce reduce capacitatea de a o indeplini. Totodata, oboseala mentala reduce controlul functiilor motorii, iar acelasi studiu a aratat ca efortul fizic sporeste oboseala mentala, declansand un cerc vicios.

Asadar, daca te intrebi de ce dealul pe care altadata il urcai zambind este mai anevoios, oboseala mentala poate fi de vina. Si desi iti vine sa plonjezi in pat si sa nu te mai ridici de acolo, Dr. Maidenberg iti recomanda sa cedezi ispitei doar daca ai dormit prea putin. „Cand incepem sa ne simtim obositi, avem impresia ca daca dormim putin ne imbunatatim starea, dar ajungem sa ne simtim mai rau. Prea mult timp petrecut in pat sau dormind creste oboseala”, explica medicul.

Nevoia de somn este un criteriu individual, asa ca ar trebuie sa iei ca etalon intervalul de timp in care dormi de obicei. Prin urmare, daca de regula dormi sapte ore pe noapte, ar putea fi gresit sa incepi sa dormi dintr-odata zece ore.

Dr. Maidenberg are cateva strategii care te pot ajuta sa revii repede in forma. Iata trei moduri de a combate oboseala mentala si pe cea fizica:

Mediteaza si practica mindfulness

Daca nu practici inca meditatia, acum este momentul sa incepi. „Sa fii constienta de starea ta fizica te ajuta, iar acest lucru poate fi realizat printr-un proces de invatare a unei forme elementare de meditatie sau de meditatie mindfulness”, spune Dr. Maidenberg.

Constientizandu-ti gandurile, spune Dr. Maidenberg, poti evalua mai bine daca esti in stare sau nu sa le controlezi. De exemplu, daca crezi ca 2020 este cel mai prost an din viata ta si abia astepti sa se termine, poti sa privesti 2020 si ca pe un an care te-a facut mai puternica, mai capabila de compasiune si mai flexibila.

Aplicatia Happy Not Perfect ofera zilnic scurte exercitii care iti restabilesc echilibrul in minte, precum si exercitii care te ajuta sa-ti exprimi gratitudinea si sa capeti o perspectiva mai optimista.

Fa-ti un program

Dr. Maidenberg spune ca formarea unei rutine este o strategie buna care te ajuta sa combati oboseala mentala. „In vremuri ca acestea, cand ne aflam in afara programelor consacrate, este de mare ajutor sa dezvoltam un nou mod de a face lucruri predictibile in care sa includem diverse activitati de diferite feluri si sa pastram acest program”, explica medicul.

Rutina noua nu ar trebui sa implice doar lucruri obligatorii; Dr. Maidenberg spune ca este important ca aceasta sa includa si activitati de placere.

De ce esti atat de obosita dimineata: Unde gresesti si cum iti recapeti energia

Rutina ne ajuta sa ne protejam si de oboseala deciziilor – fenomenul care apare atunci cand iei multe decizii intr-o zi si fiecare devine tot mai dificil de procesat pentru creierul tau, ceea ce este rezultatul, dar si cauza oboselii mentale.

Dr. Maidenberg recomanda sa-ti creezi un set de intrebari de baza si sa-ti stabilesti din timp optiunile pentru situatii obisnuite care pot surveni, ca sa nu mai stai atunci pe ganduri. De exemplu, daca porti masca intr-o anumita situatie, daca sau nu vizitezi un prieten, daca dai sau nu dai mana cu o persoana si multe altele. Poti rezolva aceste situatii mental, inainte ca ele sa survina, pentru a evita stresul luarii unei decizii pe loc si, implicit, oboseala.

Continua sa faci miscare, chiar daca pare greu

In mod oarecum neasteptat, Dr. Maidenberg recomanda sa faci efort fizic, chiar daca simti ca asta e ultimul lucru pe care ti-l doresti. Pentru a te bucura de beneficiile miscarii, medicul spune ca efortul trebuie sa fie moderat si sa dureze cel putin 30 de minute. De asemenea, el recomanda ca activitatea fizica sa faca parte din rutina ta si sa o repeti zi de zi. „Daca lasi aceste activitati sa se intample atunci cand ai timp de ele, nu-ti vei face timp pentru ele”, explica Emanuel Maidenberg.

Daca vrei sa depasesti mai usor oboseala mentala si fizica, trebuie sa-ti amintesti ca miscarea se simte mai dificila pentru ca mintea ta o percepe astfel, nu pentru ca ar fi mai solicitanta decat de obicei. De aceea este recomandat sa eviti activitatile care necesita coordonarea miscarilor sau aptitudini fizice complexe. Poti sa te bazezi si pe ajutorul cuiva din cercul tau de prieteni pentru a te motiva sa faci sport, arata expertul. Iar daca esuezi cand faci miscare, revino la prima strategie, cea a meditatiei, pentru a combate de la radacina oboseala mentala.

Foto:  Unsplash.com