Ce presupune o rana pe colul uterin. Nu doare, dar se poate transforma in cancer

1
De Cristina Tudor
14 iul. 2020

Rana pe colul uterin este o constatare frecvent auzita in timpul vizitei la medicul ginecolog, dar ce inseamna de fapt?

Avem sau nu cancer de col uterin, riscam sa dezvoltam cancer si cum sta treaba cu testul Babes-Papanicolau, cum trebuie interpretat?

Rana pe colul uterin, denumita si cervicita cronica, este de fapt o leziune a mucoasei care protejeaza colul. Denumirea se refera, de fapt, la orice fel de inflamatie a colului uterin, care pot aparea adesea si in urma contactului intim. Mai mult de atat, utilizarea necorespunzatoare a tampoanelor intravaginale poate duce, la randul ei, la aparitia ranei pe col. Asadar, nu rana pe col nu este ceva iesit din comun.

Ce inseamna rana pe colul uterin

Totusi, mica inflamatie pe col poate degenera intr-o tumora maligna, iar faptul ca rana pe col este adesea asimptomatica, deci nu doare, riscam sa o trecem cu vederea si sa aflam de problema de sanatate prea tarziu. O rana pe col poate sa apara si ca urmare a unei infectii fungice sau bacteriene, precum cu Chlamydia, Candida, Trichomonas, dar si ca urmare a infectiei virale cu virusul Papilloma Uman (HPV).

Acest ultim virus este cel care baga in sperieti femeile, in ultimii ani pentru ca este responsabil pentru aproximativ 90% din cazurile de cancer de col uterin. Insa HPV are nenumarate tulpini si doar cateva prezinta risc cancerigen. Pe de alta parte, 80% din femeile cu o viata intima activa se pot infecta cu virusul. Asadar, este necesar, anual, un test Babes Papanicolau.

Rezultatul acestuia se interpreteaza in functie de clasa. Asadar, daca ai primit clasa I in rezultatele testului Babes-Papanicolau, poti sta linistita, pentru ca esti clinic sanatoasa.

Clasa a doi indica modificari inflamatorii, a caror cauza nu se stie, in timp ce clasa III atrage atentia asupra unor celulelor epiteliale de la usoare la severe (gradul III CIN I, CIN II, CIN III). Clasa IV indica leziuni suspecte, iar clasa V – cancer, denumit carcinom in situ.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.