Poti ramane insarcinata si dupa 40 de ani: infertilitatea va fi invinsa de inteligenta artificiala si celulele stem

1
De Cristina Tudor
29 iul. 2020

Infertilitatea va deveni, la un anume punct, istorie? Medicii specialisti spun ca viitorul fertilizarii in vitro pare SF: inteligenta artificiala si celulele stem vor invinge infertilitatea.

Cum arata viitorul fertilizarii in vitro (FIV), in care inteligenta artificiala si celulele stem vor invinge infertilitatea?

Inteligenta artificiala (AI) va decide ce embrion are un potential de implantare, iar celulele stem ar putea ajuta rezerva ovariana – explica un expert ACIBADEM care a studiat infertilitatea inclusiv la Harvard.

Imaginati-va un viitor in care sistemul reproductiv uman poate fi repornit de celulele stem, iar tratamentul infertilitatii poate fi ajutat de Inteligenta Artificiala pentru a asigura succesul sarcinii pentru cuplurile care nu reusesc sa conceapa in mod natural.

Aceste scenarii SF sunt aproape realitate in unele dintre cele mai bune centre de reproducere asistata din intreaga lume, spune profesorul dr. Ercan Bastu, specialist in infertilitate la Spitalul ACIBADEM Fulya din Istanbul, Turcia. In lumea moderna, in care familiile au tendinta de a amana sa fie parinti pana la indeplinirea obiectivelor personale sau profesionale, sunt dezvoltate solutii medicale pentru a raspunde nevoilor lor in schimbare.

Tehnologia vine deja in ajutorul dispozitivelor moderne, precum embrioscopul care permite urmarirea dezvoltarii si calitatii embrionilor.

Totodata, testele genetice (PGD) permit evaluarea geneticii embrionilor si identificarea oricaror anomalii care ar impiedica o sarcina de succes.

O noua optiune de tratament este disponibila chiar si pentru barbatii care nu au celule spermatice mature – o afectiune numita azoospermie, care a fost anterior asociata cu putine sau nicio sansa de succes in tratamentul cu FIV. O tehnica avansata numita ROSI ajuta la activarea spermatozoizilor cu stimulare electrica, explica prof. dr. Ercan Bastu care este printre primii care aplica noua metoda la ACIBADEM.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.