Cele mai bune filme care nu au luat Oscar, desi meritau

1
De Cristina Tudor
19 apr. 2021

Cand vorbim despre cele mai bune filme care nu au luat Oscar, nu mi-am imaginat nici o secunda ca pe lista sunt incluse multe dintre capodoperele cinematografiei.

Fiind o pasionata de filme, am pretentia de la mine ca stiu sa spun care este un film bun si care nu, insa m-am ferit de a fi subiectiva si i-am lasat pe altii sa decida asta. Asa ca nu mare mi-a fost mirarea cand, pe lista cu cele mai bune filme care nu au luat niciodata Oscar am gasit The Shawshank Redemption, film care de ani de zile se afla pe primul loc in topul IMBD cu cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Iar astfel de titluri vei mai intalni in cele ce urmeaza. Si vazand toate acestea, nu e de mirare ca multora dintre noi ne vin cuvinte colorate in minte atunci cand ne uitam la titluri precum The Shape of Water, Moonlight sau Argo, filme care au fost alese ca fiind cele mai bune creatii ale anilor respectivi.

Dar sa ne uitam putin mai jos si sa vedem care sunt cele mai bune filme care nu au luat niciodata Oscar, desi – parerea mea – meritau cu varf si indesat:

Toy Story 2 (1999)

Probabil ca nu este corect sa numim prima continuare a lui Pixar „ignorata”, dar absenta unei categorii de Cel mai bun film de animatie la Oscar (care apare abia 2001) a insemnat ca a doua aventura a lui Woody si Buzz a primit o singura nominalizare (Cea mai buna melodie originala), pe care a pierdut-o in fata companiei-mama Disney, ce a venit cu filmul Tarzan. Ramane cel mai bun film Pixar care nu a fost recunoscut de academie, desi Woody si Buzz au primit un concert de prezentare in acel an!

Psycho (1960)

Alfred Hitchcock, considerat unul dintre cei mai buni regizori din toate timpurile, nu a primit niciodata premiul Oscar pentru cel mai bun regizor. Cea mai faimoasa lucrare a sa, Psycho din 1960, nu a castigat niciuna dintre cele patru nominalizari. Se alatura unei liste de filme clasice Hitchcock care au plecat de la gala cu mainile goale – Pasarile, Vertigo, Geamul din spate si North By Northwest, au fost in mod similar evitate. Hitchcock a castigat un premiu special pentru cariera sa in 1968, iar discursul sau scurt si expresia infricosatoare au parut ca spun totul.

Memento (2000)

Avand in vedere felul unic in care a fost povestit filmul revolutionar al lui Christopher Nolan, acesta ramane un element important in ceea ce priveste modul in care Memento nu a castigat premiul pentru cea mai buna editare in 2001, una dintre cele doua nominalizari pierdute impreuna cu cel mai bun scenariu original. Eventualul castigator, Black Hawk Down, a facut un star fericit – Josh Hartnett.

Citeste continuarea pe Life.ro.

Foto: PR.