Cum sa dezvolti obiceiuri pozitive si cum sa le incluzi in rutina ta zilnica

1
De Alice Papuc
25 nov. 2022

Recent, am terminat de citit cartea „Atomic Habits”, scrisa de James Clear. Aceasta m-a ajutat sa imi dau seama unde gresesc atunci cand incerc sa implementez obiceiuri pozitive in viata mea de zi cu zi. Mai mult decat atat, am gasit cateva solutii practice care sa ma ajute in procesul meu.

Cei mai multi dintre noi ne-am trezit dezamagiti de propriile asteptari macar o data. Din dorinta de a implementa obiceiuri pozitive in viata noastra, ne-am setat obiective nerealiste. De cate ori nu ti-ai spus “de maine merg la sala de 5 ori pe saptamana”, “de luni nu mai consum zahar deloc” sau “de maine ma trezesc la 5 dimineata si am sa fiu super productiva”? Bineinteles, aceste obiceiuri sunt extrem de benefice tie, insa implica schimbari mult prea bruste. Daca te intrebi cum sa dezolvti obiceiuri pozitive si mai ales, cum sa reusesti sa le incluzi in rutina ta zilnica, am pregatit o serie de sfaturi pentru tine:

 

Seteaza obiective realiste

Schimbarile majore implica, in realitate, o serie de schimbari mai mici. Oricat iti doresti, nu poti sa reusesti sa ajungi direct la obiectivul tau principal. Trebuie sa treci prin anumite etape.

Cum sa faci acest lucru? Daca iti doresti sa deprinzi obiceiul de a merge de 5 ori la sala pe saptamana, incepe cu un obiectiv mai realizabil. Incearca sa mergi de 3 ori pe saptamana. Daca reusesti acest lucru timp de 4 saptamani, poti urca treptat. Astfel, vei ajunge ca mersul la sala sa devina cu adevarat un obicei in rutina ta zilnica. Vei vedea sala drept un moment de relaxare, nu drept o corvoada.

 

Bucura-te de proces

De cele mai multe ori, oamenii tind sa se focuseze exclusiv pe rezultate. Acestia uita sa se bucure de proces si sa isi sarbatoreasca micile victorii. Micile schimbari sunt acelea care aduc o diferenta mare in viata ta. Bucura-te atunci cand ai o reusita. Rasplateste-te atunci cand simti ca meriti. Fii cu adevarat fericita atunci cand reusesti sa implementezi anumite obiceiuri pozitive in viata ta. Nu te bucura doar atunci cand ai reusit sa slabesti 5 kg, ci si atunci cand ai slabit 1 sau 2 kg.

 

Scrie in agenda

Tinerea unui jurnal te poate ajuta sa te simti mai motivata si sa reusesti sa te bucuri mai mult de proces. Atunci cand iti vei vedea progresul notat pe hartie, vei vedea cat de multe lucruri ai reusit. Mai mult decat atat, scrisul este recunoscut pentru efectul terapeutic pe care il are. Astfel, daca ai langa tine instrumentele potrivite, iti va fi mult mai usor sa dezvolti obiceiuri pozitive, dar si sa monitorizezi felul in care le incluzi in rutina ta zilnica. Noteaza-ti reusitele, noteaza pasii pe care i-ai realizat, gandurile tale, trairile, dar si lucruri care sa te motiveze. Toate aceste lucruri te vor ajuta sa atingi acea stare de bine pe care ti-o doresti.

obiceiuri-pozitive-cu-agenda-fericirii-andreea-raicu

Agenda Fericirii pentru 2023 by Andreea Raicu, 147 lei, shop.andreearaicu.ro

Ai rabdare si ramai constanta

Rabdarea este cheia pentru formarea acelor obiceiuri pozitive pe care ti le doresti in viata ta. Atunci cand iti doresti cu adevarat un lucru, trebuie sa ramai constanta. Persevereaza zilnic, actioneaza pentru lucrurile pe care ti le doresti. Daca nu ai reusit sa te trezesti la ora dorita azi, nu este nicio problema, maine poti incerca din nou. Ai grija doar, asa cum am mentionat anterior, sa iti setezi obiective realiste.

Foto: Instagram/@federicola