Principalul lucru care ne face fericiti in viata, potrivit unui studiu Harvard desfasurat timp de 85 de ani

1
De Georgiana Dorobantu
16 feb. 2023

In anul 1938, cercetatorii de la Harvard au inceput un studiu care a durat peste opt decenii pentru a afla raspunsul la o intrebare existentiala: ce ne face fericiti in viata?

Cercetatorii au strans informatii medicale de la 724 de participanti din intreaga lume si au pus intrebari detaliate despre vietile lor, la un interval de doi ani.

In ciuda a ceea ce probabil te-ai fi asteptat, nu este vorba de realizari in cariera, bani, exercitii fizice sau o dieta sanatoasa. „Cea mai importanta descoperire pe care am facut-o pe durata celor 85 de ani de studiu: relatiile pozitive ne mentin mai fericiti, mai sanatosi si ne ajuta sa traim mai mult”, scrie pentru cnbc.com Robert Waldinger, psihiatru in cadrul Universitatii Harvard si coautor al cartii „The Good Life”, bazata pe rezultatele studiului.

Cheia unei vieti fericite: „fitness-ul social”

Relatiile ne afecteaza fizic. Ai observat cat de bine te simti atunci cand crezi ca cineva te-a inteles cu adevarat in timpul unei conversatii bune? Sau lipsa somnului intr-o perioada dificila din punct de vedere sentimental?

Pentru a te asigura ca relatiile tale sunt sanatoase si echilibrate, este important sa practici „fitness-ul social”.

7 obiceiuri pe care sa le adopti in 2023 ca sa fii mai fericita

Avem tendinta sa credem ca odata ce am creat o relatie de prietenie sau una romantica, aceasta se va mentine de la sine. Dar viata noastra sociala este un „organism viu”, care necesita exercitiu.

Fitness-ul social presupune sa avem grija de relatiile noastre si sa fim sinceri cu noi insine cu privire la cat timp le dedicam si daca avem grija de conexiunile care ne ajuta sa prosperam.

Cum sa ai grija de relatiile tale

Oamenii sunt fiinte sociale. Fiecare dintre noi, individual, nu isi poate oferi absolut tot ce are nevoie. Avem nevoie de ceilalti pentru a interactiona si pentru a ne ajuta.

107,95 lei, redusa de la 127 lei, shop.andreearaicu.ro

In relatiile din vietile noastre, sunt sapte elemente esentiale de care avem nevoie:

  1. Siguranta si securitate: Pe cine ai suna daca te-ai trezi speriata in miezul noptii? La cine ai apela intr-un moment de criza?
  2. Invatare si dezvoltare: Cine te incurajeaza sa incerci lucruri noi, sa profiti de oportunitati si sa-ti urmezi telurile in viata?
  3. Apropiere emotionla si incredere: Cine stie totul (sau aproape totul) despre tine? Pe cine suni cand te simti la pamant si poti fi sincera cu privire la ceea ce simti?
  4. Afirmarea identitatii si impartasirea experientelor: Exista cineva in viata ta alaturi de care ai impartasit multe experiente si care te ajuta sa-ti imbunatatesti perceptia pe care o ai asupra propriei persoane?
  5. Intimitate romantica: Te simti satisfacuta de nivelul de intimitate romantica din viata ta?
  6. Ajutor (atat informational, cat si practic): La cine apelezi daca ai nevoie de informatii sau ajutor sa rezolvi o problema practica (de exemplu, sa plantezi un copac, sa-ti repari conexiunea la WiFi etc.)
  7. Distractie si relaxare: Cine te face sa razi? Pe cine suni atunci cand vrei sa vezi un film sau sa pleci intr-o excursie? Cine te face sa te simti relaxata?

O agenda in care sa-ti scrii zilnic gandurile te va ajuta, de asemenea, sa descoperi ce anume te face fericita in relatiile tale, dar si care sunt acele lucruri de care ai nevoie cu adevarat pentru a te simti implinita. Agenda 2024 pentru Relatii Autentice si Conexiune cu Sinele este un instrument valoros si o resursa importanta pentru oricine doreste sa isi imbunatateasca calitatea relatiilor.

Exercitiul simplu care te ajuta sa descoperi daca relatiile importante din viata ta iti ofera implinire

Incearca un exercitiu simplu care te va ajuta sa descoperi daca relatiile importante din viata ta iti ofera toate acestea.

Deseneaza un tabel cu opt coloane: prima pentru numele celor din viata ta, restul pentru cele 7 elemente cheie de mai sus.

Adauga semnul plus (+) in coloana adecvata daca o relatie iti ofera acel tip de sustinere si semnul minus (-) daca din relatie lipseste acel tip de suport.

Cum sa dezvolti obiceiuri pozitive si cum sa le incluzi in rutina ta zilnica

Nu uita ca este in regula daca nu toate relatiile – daca nu chiar cele mai multe dintre ele – nu iti ofera toate cele 7 tipuri de sustinere.

Gandeste-te la acest exercitiu ca la o radiografie, o unealta care te ajuta sa vezi dincolo de suprafata vietii tale sociale. Nu toate aceste tipuri de suport pot parea importante pentru tine, dar ar trebui sa te intrebi care dintre ele conteaza cel mai mult si sa te asiguri ca sunt satisfacute.

Privind tabelul, poti sa descoperi ca ai multi oameni alaturi de care te distrezi, dar niciunul caruia sa te confesezi. Sau poate ca ai o singura persoana la care poti apela cand ai nevoie de ajutor sau ca nu apreciezi suficient o persoana care te face sa te simti in siguranta.

Nu te teme sa te apropii mai mult de oamenii din viata ta. Depune efort pentru a crea relatii stranse, sincere, bazate pe apreciere si respect reciproc. Este calea catre fericire si viata mai lunga, potrivit studiului Harvard care a durat 85 de ani.

Foto: pexels.com