6 obiceiuri care iti aduc fericirea si o sustin pe termen lung

1
De Teodora Tirca
20 feb. 2023

Ce inseamna fericirea pentru tine? Poti sustine acea senzatie pe termen lung?

Christopher Boyce este asociat onorific de cercetare in cadrul Centrului de Stiinte Comportamentale, la Universitatea din Stirling, Scotia. Si-a dedicat viata studierii fericirii si a invatat cateva lectii pretioase, pe care le-a impartasit pe platforma TheConversation.com.

„Una este sa stii ce ii face pe oameni fericiti, si cu totul alta sa traiesti o viata fericita. Nu am simtit un gust adevarat al fericirii pana cand n-am renuntat la cariera mea academica de un deceniu pentru a descoperi, pe pielea mea, fericirea. Mi-am impachetat tot ce aveam nevoie timp de multe luni de mers pe o bicicleta si am inceput o calatorie in jurul lumii pana in Bhutan, un mic regat himalayan, renumit pentru ca si-a bazat toate deciziile de politica nationala pe fericire”, povesteste Boyce.

Mai jos sunt cateva dintre lucrurile importante pe care specialistul le-a invatat din calatoria sa spre fericire.

1. Pentru o fericire sustinuta, priveste lucrurile in profunzime

Cand oamenii vorbesc despre fericire, unii o resping ca fiind un obiectiv nerealist, deoarece politica fericirii poate fi interpretata gresit ca fiind despre oameni care zambesc si rad tot timpul, explica Boyce.

Lucrurile nu stau insa asa. Emotiile dificile sunt o parte fireasca a vietii. „Atunci cand sunt furios, imi place sa merg intr-un loc izolat si sa urlu din toti rarunchii, pentru a ma elibera. Iar anxietatea, la care sunt predispus, este ceva ce abordez cu deschidere si curiozitate, in loc sa ma ascund de ea. Fericirea pe care eu o pretuiesc este mai profunda – intemeiata pe conexiune, scop si speranta, dar are loc si pentru tristete si anxietate. Intr-adevar, la acest tip de fericire aspira o tara precum Bhutan si cred ca avem ceva de invatat de aici”, spune cercetatorul.

Un instrument care te va ajuta sa-ti decodifici emotiile si sa faci pace cu ele este Agenda Fericirii:

2. Seteaza-ti obiective, dar pregateste-te sa te detasezi de ele

Obiectivele pot fi de ajutor. Ele ne dau directie in viata noastra de zi cu zi. Dar este usor sa fii atat de implicat in obtinerea unui rezultat, incat sa te convingi ca fericirea ta depinde de el.

In loc sa fim in ceea ce psihologii numesc „flux” – o stare de prezenta si de sarbatorire a momentului – vom ajunge sa impingem cu indarjire spre un scop care, de multe ori, nu ne aduce fericirea aceea pe care ne-o dorim de fapt.

3 lucruri pe care oamenii din Finlanda, cea mai fericita tara din lume, nu le fac niciodata

„Cand mergeam cu bicicleta spre Bhutan, am renuntat la ideea de a ajunge vreodata acolo de multe ori si, facand acest lucru, m-am asigurat ca o sa am o calatorie placuta indiferent de rezultat. Cand am ajuns in sfarsit, oricat de frumos era Bhutanul, epuizarea si dorul de casa au dominat. Daca nu suntem fericiti pe parcursul calatoriei, nu vom fi fericiti nici la destinatie”, spune Boyce.

3. Nu te lasa indusa in eroare de povesti

Exista multe povesti despre ceea ce presupune o viata fericita, dar nu sunt intotdeauna sustinute de dovezi. Un exemplu este credinta pe care multi dintre noi o avem: „cand voi realiza asta, voi fi fericit”. O alta poveste populara pe care ne-o spunem este ca banii pot cumpara fericirea.

„Cercetarile pe care le-am efectuat mi-au aratat ca a avea mai multi bani (dincolo de satisfacerea nevoilor de baza) este lipsit de importanta in comparatie cu a avea relatii de buna calitate, a avea grija de sanatatea noastra mentala si fizica si a trai in conformitate cu convingerile si valorile noastre. Cu toate acestea, din pacate, aceste lucruri sunt adesea sacrificate in cautarea de mai mult”, explica Boyce.

Aceste povesti persista deoarece sustin un sistem economic care este conceput sa creasca PIB-ul mai degraba decat sa imbunatateasca bunastarea oamenilor si a planetei.

4. Permite-le celorlalti sa ofere

Relatiile calde si iubitoare sunt esentiale pentru a trai o viata fericita. Dar nu sunt deloc usor de gasit.

„Ca cercetator, am vazut cat de importante sunt relatiile cu ceilalti pentru fericire. Dar, ca multi oameni, nu am pus neaparat asta in practica in propria mea viata. Nu suntem invatati sa facem asta si adesea credem ca oamenii ne vor iubi doar atunci cand indeplinim anumite criterii, mai degraba decat neconditionat, pentru ceea ce suntem.

Ceea ce m-a socat cel mai mult in calatoria mea cu bicicleta a fost bunatatea si generozitatea oamenilor. Oamenii ma invitau in viata lor, oferindu-mi mancare sau un loc de cazare, chiar si atunci cand aveau lipsuri. La inceput, fie eram suspicios in legatura cu aceasta generozitate, fie ma grabeam sa o resping. Dar, cu timpul, am invatat sa las oamenii sa-mi ofere ceea ce au de oferit, iar asta a condus la conexiuni mai profunde si la mai multa fericire”, povesteste Boyce.

5 alimente care iti afecteaza hormonii si 5 care sustin echilibrul hormonal

5. Poti depasi o criza

Cu totii ne vom confrunta la un moment dat cu o criza. Ne vom linge ranile si o vom lua de la capat, dar pentru a ne vindeca cu adevarat, avem nevoie de sprijin din partea celorlalti. De asemenea, trebuie sa ne acordam timp pentru a intelege ceea ce s-a intamplat si pentru a ne asigura ca mergem inainte cu intentie. Toate acestea sunt esentiale pentru o viata implinita.

6. Petrece mai mult timp in natura

Oamenii sunt ai naturii, dar cu toate astea petrecem atat de mult timp in interior, in spatii sociale construite, care nu ne satisfac nevoile fundamentale. Natura este esentiala pentru bunastarea noastra – nu doar pentru a ne simti calmi si linistiti in acest moment, ci si pentru a sustine viata umana pentru generatiile viitoare, explica cercetatorul.

Foto: Pexels.com