5 semne ca nu exista echilibru in viata ta si cum il obtii

1
De Andreea Raicu
7 nov. 2019

Daca si tu simti ca ti-ai pierdut echilibrul, e timpul sa iei actiune pentru ca starea ta de spirit trebuie sa fie prioritara. Nu uita ca nu poti face nimic atunci cand esti epuizata si coplesita. 

Uneori viata ne scapa de sub control si ne fractureaza echilibrul. Daca recunosti vreunul din aceste semne in viata ta, actioneaza imediat si preia controlul asupra sanatatii tale mentale si emotionale, pentru a-ti recapata echilibrul si pacea.

Esti obosita cronic

Cred ca ai auzit de burnout – am scris despre asta de mai multe ori pe andreearaicu.ro. Te trezesti obosita in fiecare zi si ai atat de multe de facut ca nici nu stii cu ce sa incepi. Prezinti simptome de oboseala cronica si ti-ai pierdut si ultima farama de entuziasm pentru viata.

Solutia: Preia controlul asupra propriului program invatand sa spui „da” fara resentimente si „nu” fara regrete. Elibereaza-ti calendarul zilnic de tot ce nu iti aduce niciun beneficiu sau nu te hraneste emotional. Nu mai face lucruri dintr-un sentiment fals al obligatiei. Fa loc in program ca sa ai timp sa dormi, sa mananci cum trebuie si sa ai grija de tine.

Celor dragi le e dor de tine

Familia ta nu te mai vede pentru ca esti mereu „ocupata cu munca”. Ratezi zile de nastere, vacante cu cei dragi si alte evenimente importante. Nici cu prietenii nu te-ai mai vazut de secole si partenerul se intreaba daca nu cumva intrati la categoria „relatie la distanta”, atat e rar va petreci o zi impreuna.

Solutia: Fa-ti loc in programul zilnic pentru a le darui oamenilor pe care-i iubesti timpul pe care-l merita. Atunci cand iti faci o prioritate din a petrece timp cu cei dragi, te hranesti emotional si ai si mai multa energie. In plus, asa te reintorci la munca mai plina de chef si mai concentrata pe ce ai de facut. Indrazneste sa-ti setezi prioritatile asa cum vrei tu. N-o sa se sfarseasca lumea ca ti-ai setat niste limite.

Iti pierzi usor controlul si cumpatul

Esti foarte reactiva de fiecare data cand intampini o problema. Tinzi sa reactionezi exagerat si sa te pierzi cu firea. Nu mai gandesti clar si te simti coplesita la cel mai mic hop.

Solutia: Incetineste si invata sa accepti ca unele lucruri pur si simplu nu ies cu vrei. Respira adanc si fa o pauza inainte de a reactiona la orice. Meditatia te poate ajuta, pentru ca te invata sa ramai calma si stabila in orice situatie.

Nu poti dormi

Ai atatea pe cap ca nu poti dormi sau te trezesti in toiul noptii gandindu-te la tot ce ai de facut.

Solutia: Invata sa imbunatatesti calitatea somnului tau.

  • Fa-ti to-do list-ul la finalul zilei. Elibereaza-ti mintea organizandu-te pentru ziua ce urmeaza, astfel incat sa te poti odihni cum trebuie.
  • Inchide gadget-urile si aparatele electronice cu o ora inainte de culcare. In loc sa te uiti la televizor, citeste o carte.
  • Creeaza-ti un ritual de seara relaxant. De exempla fa un dus fierbinte, mediteaza si bea o cana de ceai. Culca-te inainte de miezul noptii si asigura-te ca dormi cel putin sapte ore.
Dezordinea si haosul sunt la ordinea zilei

Viata ta e un haos. Biroul, dulapul, casa, poseta… totul e in dezordine.

Solutia: Trebuie sa inveti sa fii mai eficienta si mai disciplinata. Organizeaza-te mai bine, optimizeaza-ti programul si pregateste-te pentru ziua care urmeaza. Ia frecvent pauze pentru a te regrupa si a face curatenie in spatiul tau si mai ales in mintea ta. Cand gandesti clar, iti e mai usor sa te organizezi mai bine.

Te astept la seminarul cu numarul 7 din programul meu de mentoring, Woman4Woman, unde vom vorbi despre echilibru si cum il obtinem. Vei afla raspunsul la intrebari precum:

  • Cu totii cautam echilibrul si totusi nu il gasim. De ce?
  • Elemente perturbatoare.
  • Tehnici de relaxare care te scot din ritmul alert in care traiesti.
  • Resurse de energie.

Foto: Alex Rosieanu