Ce fac pentru a avea o piele mai frumoasa maine, anul viitor si peste 10 ani

1
De Andreea Raicu
11 iul. 2019

Oare de ce nu invatam la scoala ce sa facem ca sa fim mai echilibrati atat fizic, cat si emotional, sa fim mai sanatosi si sa luptam pentru lucrurile de care avem nevoie ca sa trecem frumos prin viata?

Am invatat tot felul de lectii care mai de care mai plictisitoare, pe care nici nu mi le mai amintesc, in loc sa vorbim cat mai mult despre cum sa comunicam, sa ne purtam unii cu altii, despre respectul si grija, atat pentru cei din jur cat, si pentru noi insine, un subiect despre care ti-am mai vorbit si intr-un articol precedent.

Mi-ar mai fi placut sa aflu ce inseamna sa mananc echilibrat, ce e nociv pentru organism si, de ce nu, cum sa am grija de pielea mea, care sunt alimentele care ma ajuta sa am mai multa energie si cum fac sa am mereu un ten frumos, fara ca asta sa sune superficial.

Lupta mea eficienta impotriva caderii parului

Se spune ca la 40 de ani ai pielea pe care o meriti.

Ma gandesc ca daca afli la 30 de ani toate aceste informatii, e un pic cam tarziu. Eu am norocul sa vin dintr-o familie in care femeile se preocupau pentru felul in care arata pielea lor, asa ca instinctiv am inclus tenul in planul de ingrijire.

Ce stiu azi ca ar fi bine sa fac pentru a avea o piele frumoasa:

Somn

Este vital! Din experienta mea, este cel mai bun tratament cosmetic pe care poti sa il faci. Chiar daca pare greu de crezut si acceptat, lipsa somului se vede chiar dupa prima noapte pierduta. De ce? Pentru ca celulele pielii noastre se regenereaza in timpul noptii. Productia de colagen si elastina este favorizata de secretia hormonului de crestere, care este la nivel maximum in timpul noptii. Lipsa somului usuca pielea, iar ridurile apar aproape peste noapte. Imi aduc aminte de primele dimineti in care m-am uitat in oglinda si nu imi venea sa cred ca mi-au aparut riduri intr-un timp atat de scurt. De cand am inceput sa dorm cat am nevoie, oamenii ma suspecteaza ca fac injectii cu botox pentru ca schimbarea a fost de-a dreptul uluitoare.

Fara zahar, fast-food si alcool

“Orice alegi sa manaci va avea urmari care se vor vedea in primul rand la nivelul tenului”, spune Haylie Pomroy, nutritionista lui Jeniffer Lopez. Zaharul, fast-foodul, acoolul si tigarile produc inflamatie in corp. Iar aceasta favorizeaza aparitia diverselor afectiuni ale pielii, printre care acneea si iritatiile. Asa ca inainte sa te arunci in sertarul cu dulciuri, in primul hamburger sau sa iti pui al treilea pahar cu vin, gandeste-te la ce a zis Haylie si vezi daca chiar iti mai este atat de pofta!

Hidratarea

Mi-a luat mult sa inteleg ca nu e de ajuns sa aplic creme, chiar daca sunt cele mai bune, daca nu ma hidratez de la interior. Pielea nu va arata niciodata luminoasa si frumosa, ba chiar isi va pierde fermitatea, iar procesul de imbatranire va fi accelerat. Atunci cand celulele pielii nu sunt suficient de hidratate, suprafata pielii este uscata, cu aspect tern. Nu imi placea deloc sa beau apa, dar cu timpul m-am disciplinat si am invatat sa ma hidratez pe tot parcursul zilei. In zilele in care nu beau cata apa are nevoie corpul meu, vad imediat efectele cand ma uit in oglinda. Deci daca vrei sa ai o piele frumoasa, bea apa, multa apa.

Descopera-te in 35 de zile. Ziua 9. Stii cata apa bei?

Fara soare

Mi-e foarte greu, pentru ca ADOOOR sa stau la soare. A fost foarte dificil sa ma impac cu renuntarea la soare, dar cand am vazut cat de nociv este pentru piele, am realizat ca daca vreau sa am o piele frumoasa chiar si la 70 de ani, trebuie sa mai tai din orele pe care le petrec la plaja. Niciodata intre 10 si 16 si doar cu factor de protectie 50.

Recunosc ca m-a influentat si o vacanta pe care am petrecut-o in Thailanda in care m-a uitat efectiv Dumnezeu la plaja, iar cand m-am intors in camera si m-am uitat in oglinda, m-a apucat plansul, pentru ca fata mea era plina de pete pigmentare de care am scapat extrem de greu, in cativa ani.

Ingrijire potrivita tenului meu

Stiu ca suntem bombardate zilnic cu sute de creme ce promit sa-si faca efectul peste noapte, ca sa nu mai vorbim ca vrem sa incercam si preferatele prietenelor care au piele frumoasa… DAR ai nevoie sa intelegi ce ti se potriveste, pentru ca in caz contrar ii vei face mai mult rau tenului tau.

Curatarea tenului e importanta, la fel si cremele si serumurile pe care le aplic. In ultimii ani, serumurile cu vitamina C, cu peptide si retinol nu lipsesc din ritualul meu de ingrijire. Eu folosesc Foreo Luna 3, C E Ferulic de la Skin Ceuticals si Advanced Night Repair de la Estee Lauder.

Asa ca recomandare mea este sa consulti un spacialist care sa te ajute sa afli cat mai multe despre tenul tau si nevoile lui. Si nu uita sa aplici o crema cu protectie solara ori de cate ori iesi din casa, chiar si atunci cand soarele nu se arata.

Alimentatie echilibrata

Corpul nostru este alcatuit din peste 70% apa, asa ca ar fi ideal ca alimentele pe care le consumam sa aiba un procent mare de apa. Pe langa acest aspect important, sunt atenta ca in alimentatia mea sa se regaseasca grasimi sanatoase, antioxidanti, vitamine si produse cu rol de detoxifiere.
Avocado, fructe de padure, peste, seminte, migdale, nuci, broccoli, ceai verde – acestea sunt cateva dintre alimentele care se regasesc in dieta mea si care ma ajuta sa am o piele frumoasa. Deci nu ciocolata, bomboane, inghetata, oricat de bune ar fi. Doar din cand in cand ma rasfat, recunosc, dar am grija sa nu devina un obicei.

Meditatie

View this post on Instagram

Mi s-a parut ciudat cand am auzit prima oara ca sanatatea este responsabilitatea mea. Prea des uitam de noi si de nevoile noastre fiind concentrati la tot ce se intamplat in jurul nostru. Deadline-uri care nu se mai opresc, lipsa unor limite clare cu cei din jur, nopti nedormite, alimentatie nesanatoasa, mese sarite din cauza lipsei de timp, inactivitate fizica…. ne deconecteaza de noi si de nevoile noastre. Corpul si mintea noastra sunt cele pret daruri de care am uitat sa avem grija, pe care le punem pe ultimul loc. Azi, de Ziua Internationala a Sanatatii te invit sa stai cu tine si sa afli care sunt nevoile tale. Poate ai nevoie sa dormi mai mult, sa te relaxezi, sa iti misti corpul… poate ai nevoie sa fii mai mult cu tine si mai putin cu ceilalati. Nevoile tale nu sunt bune sau rele ci sunt cele mai importante pentru ca doar asa vei putea functiona bine atat pentru tine cat si pentru cei din jur. Corpul are o capacitatea fantastica de a se vindeca, dar doar cu ajutorul constientizarii a ceea ce faci si esti in fiecare zi. Metodele de Mindfulness te ajuta sa fii prezent si atent la ce se intampla cu tine si in interiorul tau in fiecare moment. Tu stii care sunt nevoile tale? Ai grija de ele? #RaicuLifestyle #HealthyChoices #DescoperaTe #TuInEchilibruCuTine @alexandru_rosieanu 🎞

A post shared by Andreea Raicu (@araicu) on

Atunci cand esti stresat nu te poti ascunde, pentru ca pielea ta te va da de gol. In perioadele intense creste nivelul cortizolului, hormonul de stres care are un impact major asupra pielii noastre. Aceasta modificare creste secretia de sebum, tenul se ingrasa si apar diverse afectiuni ale pielii. In acelasi timp, stresul accelereza procesul oxidativ care favorizeaza imbatranirea prematura. Asa ca daca vrei sa ai o piele frumoasa, va trebui sa nu te mai stresezi atat.

Da, stiu: usor de zis, greu de facut. Meditatia este una dintre metodele care te ajuta sa tii sub control stresul. Daca nu ai meditat pana acum, poti incepe cu meditatiile ghidate care te vor ajuta sa ramai prezenta. Iti recomand programul de meditatii ghidate pe care l-am creat special pentru tine.

Pentru mine, pe langa somn si hidratare, meditatia este cea mai importanta metoda de a-mi mentine pielea frumoasa si sanatoasa. Incearca, o sa observi schimbarea.

Tratamente non-invazive sau minim invazive

Dana Sota imi spune mereu ca dupa 30 de ani e mai greu sa gasesti terapii ca sa nu doara. Desi cred in tot ceea ce spune, pentru ca are o piele de invidiat, am tot cautat sau am inventat variante anti-aging care sa nu doara, pentru ca nu, nu imi place deloc durerea. Si pentru ca inca refuz cu vehementa injectiile cu botox si acid hialuronic, apelez la niste alternative mai soft de care sunt foarte incantata in acest moment. Tratamentele mele preferate sunt cele cu oxigen hiperbaric, radiofrecventa si mezoterapia.

Am incercat faimoasa terapie „Vampir” pentru piele si am cateva lucruri sa va impartasesc

Rasul

Cred ca o persoana vesela in mod autentic si care rade mult va fi intotdeuna foarte frumoasa. Plus ca atunci cand razi, fata, gatul, pieptul si abdomenul se relaxeaza, iar tensiunea si incordarea dispar, ceea ce produce o schimbare fantastica in corp, care se observa imediat. Imi aduc aminte ca intr-un weekend am fost la mare la o petrecere si sa iau cateva ore de kite. Eram destul de obosita si asta se vedea inainte sa plec. La orele de kite, fiind primele, am cazut in apa de o mie de ori, ceea ce m-a facut sa rad cu lacrimi de fiecare data. La intoarcerea acasa, toata lumea ma invidia pentru zilele relaxante de la mare, doar pentru ca fata mea era extrem de destinsa de la atata ras.

Foto: Marius Dragne