Probleme cu somnul: stii ce ti se intampla daca nu dormi?

Avatar1
De Andreea Raicu
5 sept. 2014

Observ in jurul meu un concurs in care oamenii se lauda cu putinele ore pe care le dorm. Si eu pana acum doi sau trei ani ma gandeam ca e ceva laudabil sa dormi putin pentru ca doar asa poti avea mai multi timp sa faci cat mai multe.

Ma bucur ca odata cu toata munca de autocunoastere, cu tot ce tine de meditatie si dupa multe carti citite am inteles ca este nevoie, de fapt este VITAL sa dormi 7-8 ore pe noapte.

Probleme cu somnul si efecte mai putin placute

De ce? Am sa va spun cate ceva din ce am experimentat eu, dar si din ce am citit. Lipsa somnului creeaza:

Iritabilitate. Atunci cand nu dormi simti ca te deranjeaza foarte multe lucruri care in mod normal nu s-ar intampla

Dureri de cap

Incapacitatea de a te concentra

Incapacitatea de a invata/memora

Lipsa energiei

Pofta de mancare exagerata. Organismul are nevoie de energie, pe care daca nu si-o poate lua din orele de somn, o ia din mancare. Ca sa nu mai spun ca se creeaza tot felul de dezechilibre hormonale.

Dureri de spate

Deshidratarea pielii

Pierderea apetitului sexual

Depresie

Emotivitate crescuta

Creste predispozitia la boli

Oboseala cronica poate duce chiar la deces

Ignoram semnalele pe care ni le da corpul nostru. El ne avertizeaza ori de cate ori e o problema, dar suntem atat de ancorati in viata atat de trepidanta incat nu avem timp si nici obisnuinta sa il ascultam.

Somnul de frumusete nu e doar o expresie

Cand observ ca lucrurile ajung sa ma irite, realizez ca sunt foarte obosita si atunci spus Stop! si ma odihnesc. Dupa o ora, aceeasi problema nu mai pare sa fie deloc atat de grava cum era cu ceva vreme inainte.

Expresia “Somnul de frumusete”  nu a fost data la intamplare. In urma unor studii s-a ajuns la concluzia ca persoanele care nu dorm bine sunt mai triste si deloc atractive. Lipsa somnului pe o perioada mai lunga duce la imbatranirea prematura.

Cu ani in urma, ma simteam vinovata ca dormeam mai mult. Acum sunt extrem de fericita ca pot face asta, iar rezultatele sunt minunate: mai multa energie, putere de concentrare, imunitate crescuta, piele frumoasa si o stare minunata.

Voi cate ore dormiti pe noapte?

Foto: Alex Galmeanu