3 feluri prin care indoiala te va face sa crezi ca nu esti de ajuns

1
De Cristina Tudor
10 sept. 2018

Indoiala ne este alaturi in toate stadiile vietii noastre, si uneori ne poate determina sa credem in neadevaruri care ajung sa ne saboteze. Vezi cum impiedici acest proces.

Daca nu esti atent, aceste emotia despre care vorbesc iti vor afecta productivitatea si, implicit, viata. Daca te indoiesti ca meriti mai multi bani, s-ar putea ca acest gand sa te influenteze atunci cand vine vremea sa ceri o marire de salariu si sa-l faci pe seful tau sa creada ca nici macar nu o meriti. Sau daca crezi ca nu esti suficient de bun, poate nici nu vei fi in stare sa privesti oamenii in ochi la un eveniment social. In felul asta, nu vei putea construi relatii, lucru care te va face sa te simti si mai rau.

Insa ce este interesant la aceasta nesiguranta este faptul ca provine din ganduri irationale si negative. Da, acea voce din capul tau care iti spune ca nu esti suficient de bun poate fi destul de convingatoare. Si daca o crezi, s-ar putea ca lipsa de incredere in sine sa te tina pe loc.

Iata 3 mari minciuni pe care nu ar trebui sa le crezi, conform Thrive Global:

1. Toata lumea e sigura pe ea.

Cand esti pe cale sa prezinti un proiect sau sa lansezi un produs, e foarte simplu sa crezi ca doar tu te lupti cu nesiguranta. Ai impresia ca toata lumea din jur e relaxata si se descurca de minune. Dar adevarul este ca toti oamenii se indoiesc de ei insisi. Si cei din jurul tau se intreaba daca sunt suficient de atragatori, de destepti sau capabili sa reuseasca – chiar daca pot parea foarte siguri pe ei. Nu lasa indoiala sa te convinga ca esti nepregatit. Aminteste-ti ca absolut toti oamenii – chiar si cei care au facut lucruri marete – sunt cateodata nesiguri pe ei.

2. Instinctul tau incearca sa-ti spuna ca e o idee proasta.

Cand esti nesigur pe tine, tinzi sa-ti spui: „Instinctul meu imi spune ca n-ar trebui sa fac asta”. Insa aceasta nesiguranta te va opri sa faci orice cu care nu esti neaparat confortabil. Cand risti, nu exista nicio garantie ca vei castiga. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa lasi frica sa te opreasca. Incearca sa nu confuzi semnalele de alarma cu nesiguranta. Acea voce din capul tau o sa incerce sa te opreasca, spunandu-ti ca este instinctul. Invata sa faci diferenta dintre cele doua.

3. Indoiala trebuie complet eliminata.

Doar pentru ca ai impresia ca o sa gresesti nu inseamna ca nu ar trebui sa incerci. S-ar putea sa fie chiar mai bine. Studiile arata ca sportivii care se indoiesc de ei insisi au rezultate mai bune. Cei care joaca golf si sunt usor nesiguri ii pot depasi pe cei mult prea increzatori. La fel si la studenti – cei care se indoiesc de performantele lor iau cele mai mari note. Aminteste-ti ca poti folosi aceasta emotie puternica in avantajul tau.

Creierul te va face sa crezi ca nu vei reusi pentru ca nu vrea sa te lase sa iesi din zona ta de confort. Insa nu e intotdeauna necesar sa scapi de aceasta indoiala de sine ca sa reusesti. Trebuie doar sa nu-i permiti sa te impiedice sa actionezi. Repeta in gand fraze care sa te motiveze si poarta un dialog sincer cu tine insati, care sa iti dea suficienta incredere pentru a reusi.

Foto: Shutterstock.com