3 motive pentru care cearta prin mesaje este cel mai periculos tip de conflict

1
De Irina Constantin
13 sept. 2019

Discutia se aprinde din ce in ce mai tare, pana cand unul dintre voi incepe sa scrie cu Caps Lock sau chiar nu mai raspunde deloc.

Ti s-a intamplat, fara indoiala, sa incepi, fara sa vrei, o cearta prin mesaje. Fie ca a fost vorba despre o neintelegere care a scapat de sub control sau cateva cuvinte care au fost interpretate gresit, cu siguranta ai trecut printr-un astfel de conflict macar o data.

Textingul a devenit una dintre cele mai des folosite metode de comunicare. Te ajuta sa ramai conectat cu persoanele dragi, este rapid si simplu. Cu toate acestea, cand situatia se complica intre voi, chatul nu e cea mai buna varianta de discutie.

10 lucruri pe care nu trebuie sa le faci dupa o cearta cu partenerul tau

In scris, limbajul corpului si inflexiunile vocii lipsesc cu desavarsire. Singurul mod prin care ai putea intui starea interlocutorului raman emoticoanele, ceea ce nu este niciodata suficient pentru o interactiune sanatoasa.

De ce ar trebui sa eviti cu orice pret o cearta prin mesaje?

Conflictul poate ajunge mai departe decat este cazul

Cand va spuneti cuvinte grele prin intermediul SMS-urilor sau chatului, puteti exagera foarte usor. Sunt vorbe dure, pe care nu le-ati putea spune fata in fata si pe care nu le mai puteti lua inapoi.

5 zodii care folosesc „tratamentul tacerii” in relatii

Faptul ca partenerul de discutie nu se afla langa tine te poate face sa uiti ca vorbesti, totusi, cu o fiinta umana pe care o iubesti sau, cel putin, o respecti. Astfel, insultele pot deraia, iar cearta prin mesaje se poate transforma intr-un adevarat haos, greu sau imposibil de reparat.

Nu poti observa starea celeilalte persoane

In timpul unui conflict, este esential sa observi cum se simte cel din fata ta. Doar astfel poti simti directia in care se poate duce discutia.

De exemplu, daca partenerul devine foarte trist si poti simti urme de regret in glasul sau in privirea lui, este posibil sa devii mai putin agresiva si mai deschisa spre gasirea unui compromis.

Probleme de cuplu? 5 reguli de aur pentru a depasi un conflict major

Neavand interlocutorul in fata ta, nu poti observa fluctuatiile de stare ale acestuia. Nu poti sti cand este surprins, cand este dezamagit, amuzat, ranit sau complet resemnat. Sunt atat de multe posibilitati, iar cuvintele scrise nu le pot exprima!

Aceleasi lucruri sunt valabile si viceversa, iar cand emotiile voastre nu sunt vizibile, discutia nu va avea, in mod clar, un final fericit.

Nu poti controla durata conflictului

Cand porti o discutie aprinsa cu cineva fata in fata, poti controla si incheia cu usurinta evenimentul. Poti observa cand este cazul sa termini conversatia, poti pleca sau, de ce nu, poti imbratisa persoana cu care te certi, dupa ce fiecare si-a inteles lectia.

In cazul mesajelor, ele curg fara incetare, pana cand unul dintre voi nu mai raspunde. Acea liniste, marcata cu un „seen” dureros, te poate afecta foarte tare, la fel si pe partenerul tau.

Oare ce gandeste? Oare cum se simte, acum ca discutia s-a terminat? Oare plange sau zambeste? Aceste intrebari te vor urmari ore, daca nu chiar zile bune.

Asadar, evita cu orice pret cearta prin mesaje si, daca simti ca trebuie sa existe o discutie in contradictoriu, propune o intalnire fata in fata. Lucrurile vor decurge, fara nicio indoiala, mult mai lin!

Foto: Shutterstock.com