5 lucruri mai bune pe care sa i le spui unei prietene in loc de „Nu mai plange!”

1
De Irina Constantin
24 iul. 2019

Am fost invatate, inca de mici, ca plansul este ceva rau, care trebuie oprit cat mai repede. Chiar si muzica ne indeamna la acelasi lucru. „Big girls don’t cry” iti suna cunoscut?

Cum consolezi o prietena care plange? In mod clar, nu prin a-i spune sa nu o mai faca. Desi pare o replica inocenta si empatica, „nu mai plange” este cel mai nepotrivit lucru pe care i-l poti spune unei persoane care sufera.

Plansul este adesea asociat cu slabiciunea, cu rusinea si lasitatea. Cand eram copii, toata lumea ne indemna sa ne stergem lacrimile si sa zambim. De aceea, cand vedem o persoana draga plangand, avem acelasi reflex.

3 convingeri gresite pe care le-ai preluat de la parinti

Vrem sa punem stop suferintei, iar atunci ne sfatuim prietenii sa nu mai planga. Totusi, daca vrei sa fii de ajutor, exista alte metode mult mai bune.

Cum consolezi o prietena: 5 abordari potrivite si utile

1. „Este normal sa te simti asa!”

Prima regula, atunci cand ai de a face cu o persoana trista, este sa nu ii pui la indoiala sentimentele sau dreptul de a suferi. Cand ii spui cuiva sa nu mai planga, exact asta se intampla.

In schimb, spune-i prietenei tale ca este in regula sa se simta dezamagita, trista sau furioasa. Valideaza-i emotiile si arata-i ca o intelegi si nu o judeci, sub nicio forma.

2. „Sunt langa tine!”

Cand ne aflam langa persoane care plang, cu totii ne simtim inconfortabil. Este ceva natural si nu trebuie sa iti fie rusine de acest lucru. Vrem sa ajutam, dar nu stim cum. Ne dorim sa oferim o solutie, dar ne este imposibil sa gasim una.

10 filme pe care sa le vezi cu cea mai buna prietena

Totusi, trebuie sa intelegi ca, in aceste cazuri, nu tu esti cea care trebuie sa gaseasca imediat rezolvarea problemei. Esti acolo pentru a sprijini si pentru a sustine, asa ca un simplu „sunt aici pentru tine” poate imbunatati semnificativ starea prietenei tale.

Nu trebuie sa ii tii lectii despre viata, ci doar sa ii oferi un umar pe care sa planga si sa fii atenta la nevoile ei din acel moment. Daca simte sa se descarce, o va face.

3. „Si eu plang cand ma simt asa/ se intampla asta!”

Cand cineva plange de fata cu alte persoane, simte nevoia sa se scuze si sa se opreasca. Arata-i prietenei tale putina empatie si asigur-o ca este absolut normal sa isi elibereze emotiile exact asa cum simte. Asigur-o ca si tu ai plans in situatii similare, asa ca o intelegi perfect.

Cand abordezi aceasta varianta, ai grija, totusi, sa nu transformi momentul intr-unul personal. Nu incepe sa povestesti in detaliu ce ti s-a intamplat tie, ci doar ofera-i o imagine de ansamblu. Este de ajuns sa inteleaga ca are alaturi pe cineva cu care poate rezona.

4. „E ok, plansul te ajuta!”

Intr-o mare de oameni care condamna lacrimile, o persoana care te incurajeaza sa plangi este o adevarata comoara. Lasa-ti prietena sa fie vulnerabila si  sa isi elibereze toate sentimentele prin plans.

3 tipuri de prietene pe care este bine sa le ai pana la 40 de ani

Cum consolezi o prietena? Lasand-o sa fie! Daca ar exista un singur sfat, acesta ar fi. Permite-i sa se manifeste exact asa cum simte, asigurand-o ca este in regula sa faca asta si nimeni nu o judeca.

5. „Trecem prin asta impreuna, nu plec nicaieri!”

Cand esti in mijlocul unei crize de plans, in sufletul tau se ivesc tot felul de sentimente. Vrei sa fii singura, apoi simti nevoia de o imbratisare. Iti este rusine ca plangi de fata cu ceilalti si te temi ca ii pui intr-o postura incomoda.

De aceea, cand vrei sa consolezi o prietena, este important sa ii oferi siguranta. Spune-i ca puteti trece impreuna prin situatia respectiva, fie ca asta inseamna sa discutati ore intregi sau sa stati in liniste.

Apoi, asigur-o ca sentimentele ei nu te sperie si nu ai de gand sa pleci incaieri. Desi poate suna ciudat, aceste vorbe ajuta enorm o persoana care se afla intr-o stare precara.

Foto: Shutterstock.com