6 carti intelepte, care m-au ajutat in momentele grele

autobiografii
1
De Roxana Dobrita
25 ian. 2019

Desi memoriile si autobiografiile vorbesc despre teme profund personale, in care nu se poate regasi toata lumea, sunt unele dintre cele mai valoroase si mai intelepte carti pe care le poti avea in biblioteca. Mai mult decat un auto-portret, o autobiografie iti spune o poveste pe care nu stiai ca ai nevoie sa o auzi. Prin confesiuni, umor si proza poetica, cele mai bune autobiografii sunt facute sa ne apropie mai mult de noi si sa ne ajute sa sapam mai adac in propriul sine.

Autobiografiile sunt si lecturi usor de parcurs si aspirationale. Chiar si cele despre tragedii cumplite iti pot aduce speranta si inspiratie. Intr-un fel, a citi o autobiografie e ca si cum ai sta de vorba cu un prieten intelept.

Am strans laolalta cele 6 autobiografii care m-au ajutat pe mine – unele sunt clasice, iubite de milioane de oameni, in vreme ce altele sunt un pic mai neconventionale.

Anul gandirii magice, de Joan Didion

Editura Pandora M, 33 lei, carturesti.ro

Anul gandirii magice este o carte despre pierdere, iubire, memorie si suferinta. Ca toate cartile lui Joan Didion, are un fel de a-ti patrunde direct in inima si a te purta de mana pe cele mai intime meleaguri ale sufletului. A scris aceasta carte dupa moartea sotului ei, in care pe de-o parte invata sa traiasca din nou de una singura, iar pe de alta parte trebuia sa-si vegheze fiica grav bolnava, aflata la randul ei la limita dintre viata si moarte.

Cuvinte intelepte: „O singura persoana iti lipseste si intreaga lume e pustie.”

„Suferinta e un loc pe care nu-l cunoastem pana ce nu ajungem acolo. Anticipam ca cineva apropiat ar putea muri, dar nu putem vedea mai departe de cele cateva zile sau saptamani dupa aceasta moarte imaginara. Ne imaginam gresit cum se vor derula acele zile sau saptamani. Poate ne asteptam ca, daca moartea e brusca, sa simtim un soc. Dar nu stim ca acest soc e atotputernic, dislocandu-ne de corp si minte. Ne asteptam sa fim muti, neconsolati, innebuniti de durere. Dar nu stim ca vim innebuni de-a dreptul si ca vom ajunge sa credem ca persoana care a murit se va intoarce si-si va vrea pantofii inapoi.”

20 de carti controversate, interzise de-a lungul timpului

Citind Lolita in Teheran, de Azar Nafisi

Editura Polirom, 43,66 lei, carturesti.ro

Romanul lui Azar Nafisi nu poate fi incadrat intr-o categorie anume. Nu e volum de amintiri, nici critica literara, nici istorie sociala, desi le ilustreaza foarte bine pe toate trei. Este o carte inzvorata dintr-o mare pasiune, o remarcabila explorare a rezistentei in fata tiraniei si regimului opresiv din Republica Islamica Iran.

Cuvinte intelepte: „Ai nevoie de curaj ca sa mori pentru o cauza, dar si ca sa traiesti pentru ea.”

„Ai un sentiment ciudat atunci cand esti pe punctul de a parasi un loc, i-am spus, ca si cum nu-ti va fi dor doar de oamenii pe care-i iubesti, ci si de persoana care esti acum, in acest moment si in acest loc, pentru ca nu vei mai fi niciodata asa.”

Autoportretul scriitorului ca alergator de cursa lunga, de Haruki Murakami

Editura Polirom, 34,95 lei, carturesti.ro

Te-ai gandit vreodata la asemenarile dintre scris si alergare? Scrisa de unul dintre cei mai mari ganditori si artisti ai vremurilor noastre in timp ce se antrena pentru un maraton, aceasta carte e plina de intrebari filosofice si metafore in care se poate regasi oricine, fie ca-i place sau nu sa alerge sau sa scrie.

Cuvinte intelepte: „Cel mai important lucru pe care-l invatam la scoala e faptul ca cele mai importante lucruri nu pot fi invatate la scoala.”

„Ma uit spre cer, intrebandu-ma daca voi gasi o farama de bunatate acolo, dar nu gasesc. Tot ce vad sunt nori de vara indiferenti, alunecand spre Pacific. Si nu au nimic sa-mi spuna. Norii sunt mereu taciturni. Probabil nu ar trebui sa ma uit la ei. Ar trebui sa ma uit la mine, inauntrul meu. Ca atunci cand te uiti intr-o fantana adanca. Pot vedea bunatate acolo? Nu, tot ce vad e propriul meu fel de a fi.”

6 carti despre relatii care te vor invata totul despre iubire

Argonautii, de Maggie Nelson

Editura Black Button Books, 29,90 lei, carturesti.ro

Argonautii lui Maggie Nelson este un jurnal care flexeaza genurile, o lucrare de autoteorie care ofera observatii noi, energice si actuale, despre dorinta, identitate, limitarile si posibilitatile iubirii si ale limbajului. Insistenta autoarei pe independenta radicala a libertatii individuale si pe valoarea cresterii unui copil devine strigatul profund, impunator, intransigent al acestei carti.

Cuvinte intelepte: „Ti-am spus ca vreau sa traiesc intr-o lume in care antidotul rusinii nu e onoarea, ci sinceritatea.”

„Uneori trebuie sa stii un lucru de mai multe ori. Uneori uiti, apoi iti amintesti. Apoi uiti iar, apoi iar iti amintesti. Si apoi uiti din nou.”

Castelul de sticla, de Jeanette Walls

Editura Young Art, 36,60 lei, carturesti.ro

Jeanette Walls ne poarta prin copilaria ei, traita in sanul unei familii nonconformiste, pentru care aventura si viata de nomazi este mai importanta uneori decat supravietuirea. E incredibil de emotionanta, o lectura dura si pe alocuri cruda despre supravietuire si demnitate in conditii incredibil de grele.

Cuvinte intelepte: „Uneori trebuie sa te imbolnavesti mai tare inainte de a te face bine.”

„Odata am vazut un arbust mic de yucca si am vrut sa-l scot din radacina si sa-l replantez aproape de casa. I-am spus mamei ca-l voi proteja de vand si-l voi uda in fiecare zi, ca sa creasca inalt si drept. Mama s-a incruntat. „Vei distruge ceea ce-l face special”, mi-a spus ea. „Incercarea de supravietuire in conditii vitrege este ceea ce-l face atat de frumos si special.”

16 carti de dezvoltare personala pe care le-am citit in 2018 si pe care le recomand

Centrul nu se mai poate sustine, de Elyn R. Saks

Editura Trei, 55 lei, carturesti.ro

Cum este sa fii in pielea unui nebun? Cum te simti cand esti haituit de demoni imaginari si torturat de vinovatia unor faradelegi nicicand comise? E o descriere vie a psihozei prin ochii unei femei curajoase, care a coborat in iadul schizofreniei, dar a reusit sa gaseasca drumul de intoarcere, bucurandu-se in prezent de o casnicie fericita si o viata academica implinita.

Cuvinte intelepte: „Norocul meu nu este ca m-am refacut dupa o boala mentala. Nu s-a intamplat si nu se va intampla niciodata. Norocul meu este ca mi-am descoperit viata.”

„Daca mergi pe un drum greu, plin de pietre si capcane, un drum care se termina abrupt, e usor sa te pierzi, sa obosesti, sa te descurajezi. Vei fi tentat sa renunti cu totul. Dar daca un om bun si rabdator vine si te ia de mana si-ti spune, „Vad ca ti-e greu – uite, urmeaza-ma, te ajut eu sa-ti gasesti drumul”, drumul devine mai usor de suportat, calatoria mai putin infricoasatoare.”

Foto: Instagram – Dara Muscat