7 intrebari inteligente pe care sa le pui la un interviu pentru un nou job

1
De Cristiana Astefanoaiei
13 iun. 2024

Daca urmeaza sa iti schimbi locul de munca, pregateste-te sa descoperi cele mai utile informatii despre un potential angajator.

Cand participi la interviu pentru un nou job, nu doar tu esti cea analizata, ci este o ocazie pentru a aflat daca te potrivesti in echipa, daca valorile companiei coincid cu ale tale si daca vei reusi sa avansezi in cariera la acest loc de munca.

Exemple de intrebari pe care sa pui la sfarsitul unui interviu pentru un nou job

„Unul dintre obiectivele tale este sa folosesti aceste intrebari pentru a te ajuta sa determini daca aceasta oportunitate este potrivita pentru tine”, explica Art Markman, profesor la Universitatea Texas din Austin.

1. Cu cine voi lucra cel mai indeaproape? Cu ce alte departamente sau unitati voi interactiona?

Este important sa stii cine vor fi colegii tai si ce stil de lucru au. Aceasta intrebare iti ofera o imagine despre structura echipei, diversele roluri si cum colaboreaza membrii echipei.

2. Care este cel mai important lucru pe care ar trebui sa il realizez in primele 90 de zile?

Acest tip de intrebare arata ca esti orientat spre rezultate si vrei sa intelegi ce asteptari are compania de la tine. Iti ofera, de asemenea, claritate cu privire la obiectivele pe care va trebui sa le atingi si cum va fi evaluata performanta ta.

3. Ce este bine sa intrebi la un interviu pentru un nou job

Cum arata o zi tipica in acest rol?

Intreband despre o zi obisnuita in pozitia pentru care aplici, poti obtine informatii detaliate despre responsabilitatile zilnice si despre cum ar trebui sa iti gestionezi timpul si sarcinile.

Sau poti sa intrebi: „Cum ar arata o zi obisnuita pentru mine in acest rol?”. Acest lucru ii va permite managerului de angajare sa inceapa sa te vada in rolul respectiv. Potrivit lui John Lees, strateg de cariera din Marea Britanie si autor al cartii How to Get a Job You Love, acesta este un „truc psihologic grozav”, deoarece „de indata ce te vizualizeaza facand acest lucru, este greu sa renunte la aceasta imagine”.

Tehnica de respiratie care te ajuta inainte de o intalnire importanta. O poti folosi inainte de un interviu

4. Care sunt planurile de crestere si dezvoltare ale companiei?

Cultura organizationala este esentiala pentru a te simti bine la locul de munca. Aceasta intrebare te poate ajuta sa intelegi valorile, normele si atmosfera din companie, ceea ce este important pentru a te asigura ca te vei potrivi in mediul respectiv.

5. Cum arata evolutia in cariera in acest rol?

Prin aceasta intrebare, arati ca esti interesata de cresterea si dezvoltarea ta pe termen lung in cadrul companiei. Iti permite sa intelegi daca exista perspective de promovare si daca angajatorul investeste in dezvoltarea angajatilor sai. In plus, arata ca esti entuziasmata de potentialul de a ramane alaturi de o companie pentru anii urmatori.

„Atunci cand oamenii pun aceste intrebari la interviuri, sugereaza ca vor sa ramana in aceasta companie pe termen lung, ca nu o privesc doar ca pe o statie de trecere, iar acest lucru este foarte atragator pentru angajatori”, a declarat Erin Brown, director asociat al serviciilor de cariera pentru studentii absolventi la UCLA.

6. Cum investeste compania in formare si dezvoltare?

Aceasta intrebare iti poate da o idee daca compania se preocupa sau nu de cultivarea talentelor sale si de cresterea competentelor angajatilor existenti.

Cum sa faci o prima impresie grozava la un interviu de angajare. Trucul care te scoate in evidenta si te face de neuitat

7. Care sunt principalele provocari cu care se confrunta echipa/compania in acest moment?

Aceasta intrebare arata ca esti interesat de contextul actual al companiei si iti poate oferi o imagine clara asupra dificultatilor si oportunitatilor pe care le vei intalni. Raspunsul te va ajuta sa intelegi mai bine mediul de lucru si cum poti contribui eficient.

Foto: freepik.com