Ce este „modul de asteptare” care te impiedica sa faci chiar si cele mai simple lucruri

1
De Maria Constantin
16 oct. 2023

Pentru majoritatea oamenilor e imposibil sa termine mai multe lucruri in 24 de ore. Pentru altii, o intalnire la ora 15:00 inseamna ca trebuie sa anuleze tot ce au de facut la inceputul zilei.

Impulsul de a nu face nimic in orele care preced un eveniment a fost denumit „modul de asteptare”. Si intrucat are 43 de milioane de vizionari pe TikTok, e clar ca este o experienta despre care merita discutat, scrie Bustle.

Unora li se intampla ca atunci cand au o sedinta la ora 13:00 sa devina incapabili sa mai faca ceva pana atunci. In loc sa lucreze sau sa faca alte activitati, raman inactivi pana la momentul intalnirii, incapabili sa se concentreze si nici macar sa mai manance. In schimb, stau toata ziua cu ochii pe ceas si asteapta evenimentul anuntat, arata terapeuta Mollie Spiesman.

„Modul de asteptare este relativ raspandit”, a explicat experta, adaugand ca cei mai multi oameni au intalnit aceasta stare la un moment dat. Desi e deseori asociata cu ADHD, ea spune ca i se poate intampla oricui si e mai plauzibil sa apara inaintea unor evenimente importante, precum o intalnire cu un director sau un interviu pentru un job.

Modul de asteptare este alimentat de multe ori de anxietate

Potrivit terapeutei Amy Braun, modul de asteptare este alimentat de multe ori de anxietate. Renuntarea la celelalte sarcini sau asteptarea reprezinta o modalitate de a te simti mai stapana pe tine si de a fi mai pregatita pentru ceea ce urmeaza. Eliminarea altor factori poate reduce o parte din stres.

In unele cazuri, oprirea din tot ceea ce faci are sens. De exemplu, n-ai vrea sa te duci la Starbucks inainte de un interviu pentru o slujba si sa risti sa ramai blocat in trafic pe drumul de intoarcere. Dar in alte cazuri nu-i atat de logica.

5 lucruri mai putin cunoscute care te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea

Ar putea fi un semn de disfunctie executiva

Daca n-ai un motiv real sa astepti, ar putea fi un semn de disfunctie executiva, a spus terapeuta Sarah Shapiro. „Functionarea executiva se refera la modul in care ne prioritizam, planificam si urmarim activitatile si responsabilitatile. Cineva care are probleme cu disfuctia executiva se poate simti blocat cand incearca sa-si prioritizeze lista de lucruri pe care le are de facut”, a spus ea.

Cei care se confrunta cu acest fenomen al modului de asteptare stiu ca o intalnire care se profileaza le fura toata latimea de banda mintala, facand imposibil sa se ocupe de alte lucruri. Acest lucru este valabil mai ales daca evenimentul care urmeaza este unul stresant sau care provoaca anxietate, explica specialista.

Pentru a te simti mai putin stresata cand esti in modul de asteptare, Gideon Javna, terapeut, sugereaza practicarea unor tehnici de meditatie. „In loc sa ne gandim la viitor, sa ne concentram pe cele cinci simturi”, a spus ea pentru Bustle. „De ce miroase in sala asa? Cum arata biroul tau? Respira adanc pentru a te conecta la lumea din fata ta”, recomanda el.

Asta te va ajuta sa te simti mai putin nelinistita sau blocata. Si cine stie? Poate vei reusi chiar si sa raspunzi la un mail-doua cat timp astepti.

Foto: depositphotos.com