5 lucruri mai putin cunoscute care te pot ajuta sa iti gestionezi anxietatea

1
De Alice Papuc
27 aug. 2023

Nu este placut sa te simti anxioasa, dar nici imposibil sa te simti (macar) un pic mai bine.

Gestionarea anxietatii poate parea o misiune imposibila, mai ales cand aceasta atinge cote maxime. Cu toate acestea, persoanele care sufera de afectiunea in cauza ajung sa dezvolte, treptat, un adevarat “arsenal” de instrumente mai putin cunoscute care ii ajuta in acele situatii in care lumea pare sa se prabuseasca. Iata cateva dintre acestea!

Organizarea bibliotecii

Exista ceva “magic” in acel moment in care te apuci sa organizezi un coltisor al casei care are nevoie de tine. Pur si simplu, esti atat de prinsa in acel moment incat uiti complet de tot ceea ce se intampla in jurul tau. Mie imi place sa imi organizez biblioteca: pe genuri de carti, pe culori sau pur si simplu pe considerente estetice. Dar acest lucru functioneaza cu orice parte a casei: iti poti face declutter in garderoba, poti organiza camara sau ustensilele de bucatarie. Ai grija doar sa te simti suficient de prinsa in acea activitatea. La final, casa ta va fi mai organizata, iar gandurile tale vor fi mai linistite.

Terapia prin sunet

Sunetele pot avea un impact profund asupra sanatatii mintale. Terapia prin sunet implica ascultarea de sunete specifice, precum zgomotele naturii, muzica linistitoare sau sunete ASMR. Aceste sunete pot ajuta la gestionarea anxietatii, creand o atmosfera calma in jurul tau.

Daca iti doresti sa inveti mai multe despre ce este ASMR-ul si cum te poate ajuta acesta atunci cand te simti anxioasa, iti recomand sa citesti acest articol, unde am explicat pe larg intregul concept.

Scrisul

Scrisul chiar are efecte terapeutice. Poate ti se pare complicat si tinzi sa fugi de acest lucru, insa totul tine de ceea ce iti doresti tu. Nu trebuie sa iti relatezi sentimentele daca nu te simti pregatita pentru asta. Nici nu trebuie sa scrii nuvele sau un adevarat roman psihologic. Scrie despre ceea ce iti place si ceea ce te relaxeaza, indiferent ca este vorba despre animalul tau de companie, despre serialul preferat sau despre rochii. Tot ce trebuie sa faci este sa iti permiti sa te deconectezi si sa iti oferi cateva momente dedicate doar tie.

Exercitiile de deprivare senzoriala

Aceste exercitii implica limitarea stimulilor senzoriali din mediul inconjurator. Poti incerca sa stai intr-o camera linistita si intunecata pentru o perioada de timp, sau poti folosi o masca pentru ochi si casti pentru a reduce informatiile senzoriale. Aceasta poate ajuta la scaderea nivelului de stimulare si la inducerea relaxarii. De asemenea, poti sa recurgi chiar la terapia prin plutire, si sa te bucuri de toate beneficiile acesteia asupra organismului tau.

Periatul animalului de companie

Timpul petrecut alaturi de animalul de companie poate face minuni in gestionarea anxietatii. Simti cum ai grija de animalul tau de companie atunci cand ii periezi blana, dar si cum ii acorzi intreaga ta atentie. Si oricat de dificila ar fi o zi din viata ta, totul este mai bine atunci cand blanosul tau sta langa tine.

Foto: Freepik.com