Fara emotii la interviu! Pregateste raspunsurile perfecte la cele mai intalnite 10 intrebari

interviu
1
De Maria Dima
27 mart. 2019

Interviurile sunt ca niste intalniri romantice. Unele sunt foarte reusite, pe cand altele te fac sa te intrebi ce s-a intamplat cu versiunea ta inteligenta si sarmanta si cand anume a fost inlocuita de Gasca Zurli.

Toti cei care au trecut de la interviuri complet ratate pentru niste joburi entry-level la succes masiv in urma unor interviuri pentru functii inalte au aplicat acelasi principiu de aur: nu te abate de la pregatire! Primul pas este anticiparea intrebarilor generale de care te lovesti la orice interviu. Daca treci cu brio de ele, sansele tale de reusita sunt foarte mari.

Atrage succesul in cariera! Iata ce atitudine trebuie sa adopti

  1. Ce stii despre compania noastra?

Angajatorii cauta un interest autentic si o cercetare amanuntita si vor ca tu sa oferi informatii specifice si nu doar ce poti gasi in sectiunea “Despre noi” de pe site-ul lor.

Gandeste-te la realizari importante, produse si audienta. Mai presus de toate, vor sa stie ca intelegi business-ul lor si il poti explica cu usurinta.

  1. Ce experienta profesionala ai?

In alte cuvinte: “spune-ne putin despre tine”.

In loc sa te gandesti pe moment la date si nume de companii la care ai lucrat, pregateste partea asta din timp si ofera detalii relevante despre responsabilitatile si reusitele tale anterioare.

Intrebare capcana: ce ti-a placut cel mai mult la fostul job si de ce? Aici recrutorii vor sa stie ce te motiveaza: rezultate, interactiunea umana, provocari, etc.

  1. De ce iti doresti acest job?

Ce vor sa afle de fapt este daca te potrivesti natural cu echipa si cultura lor organizationala, daca valorile tale se aliniaza cu misiunea lor.

Raspunsul tau trebuie sa tina cont de toate acestea si sa te prezinte intr-o maniera pozitiva, profesionala si sa motiveze temeinic dorinta ta de a face parte dintr-o noua companie.

  1. Care sunt cele mai importante calitati si cele mai mari defecte ale tale?

Modul in care te evaluezi spune multe despre contributia pe care o poti aduce intr-o firma, asa ca pregateste detalii si exemple, dar incearca sa ramai modest.

Cat despre punctele slabe, acestea trebuie sa fie concrete, asa ca nu e o idee buna sa spui ca esti “perfectionist”. Totusi, cea mai buna abordare este sa legi defectele de un obiectiv pozitiv, cum ar fi: “Sunt foarte concentrat pe rezultate si tin cu dintii de o buna organizare a lucrurilor. Unii ar putea spune ca e prea mult, insa atitudinea asta ma ajuta sa respect cu usurinta termenele limita de zi de zi”.

  1. Unde te vezi peste 5 ani?

Aceasta intrebare prezenta la orice interviu e o invitatie subtila sa aduci in discutie ambitiile si planurile tale de viitor.

Daca nu ai un obiectiv clar, in loc sa vorbesti cate-n luna si-n stele, incearca sa deviezi putin scopul intrebarii. Spune ca pentru tine e mai important CUM te vezi peste 5 ani. In viitor, te vezi “avand mai multe responsabilitati si rezultate si mai rasunatoare”. Formuleaza un raspuns general, simplu, dar eficient.

  1. Cum te-ar descrie fostul tau sef?

Majoritatea oamenilor vor sa plece de la actualul loc de munca din cauza superiorului lor direct si, din acest motiv, o astfel de intrebare e pe cat de des intalnita la interviu, pe atat de legitima.

Gandeste-te la ultima evaluare profesionala avuta si pune accent pe partile pozitive. Include cuvinte ca initiativa, leadership, dezvoltare, responsabil in raspunsul tau. Sa-ti vorbesti fostul manager de rau nu este o strategie buna, asa ca pastreaza-ti demnitatea si discretia cand e vorba de asa ceva.

  1. Descrie o situatie dificila careia i-ai facut fata cu succes la jobul anterior

Cum functionezi in situatii dificile, modul in care reactionezi la stres si presiune prezinta multa importanta pentru orice angajator. Pregateste cel putin 2 exemple, dar nu pune accentul pe partea dramatica a evenimentelor, ci subliniaza solutia ingenioasa la care ai recurs.

Cele mai bune sfaturi de cariera in functie de zodie, oferite de un astrolog

  1. Care a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit sa o iei?

Liderii sunt la mare cautare. Chiar daca postul pentru care ai aplicat nu este unul de conducere, recrutorii tot cauta sa vada initiativa. Vor sa stie cum relationezi cu alti oameni, daca iti poti asuma raspunderea si daca esti capabil de a lua decizii.

Raspunsul tau trebuie sa includa toate acestea si sa contina urmatoarele elemente: initiativa + aptitudini sociale + capacitati de analiza. Alege un exemplu care sa cuprinda detalii despre partile implicate, procesul tau de decizie si impactul avut. Tine minte ca nu orice decizie de business trebuie sa fie luata la sange, asa ca daca esti in mod natural empatic si asta te-a ajutat sa iei decizii bune pana acum, arate-le si lor acest atu.

  1. Descrie jobul tau ideal

Partea asta este la mare moda printre companiile tip start-up. Chiar si asa, tot spune multe despre tine.

Gandeste-te cum arata succesul in viziunea ta si formuleaza un raspuns care este la intersectia dintre aptitudinile, valorile si pasiunile tale. Asigura-te ca mentionezi faptul ca dedicatia si perseveranta ta sunt cele care mereu te-au facut sa ai succes pana acum si ca tot ele te recomanda pentru jobul in discutie sau orice alta provocare viitoare.

Oare job-ul trebuie sa fie si o pasiune?

  1. Elementul surpriza

Acest element surpriza e tot mai des intalnit. Asteapta-te la o intrebare capcana, sau la o situatie fictiva pe care sa o rezolvi pe loc. Intrebarea poate sa fie chiar nebuneasca si deloc legata de specificul firmei, de vreme ce angajatorii vor sa vada cum reactionezi.

S-ar putea sa te intrebe de bancul tau preferat sau sa-ti propuna sa devii creativ cu o cutie de chibrituri. Trebuie sa fii natural, sa le demostrezi ca poti sa fii flexibil si sa te adaptezi usor. Nu trebuie sa iti fie frica sa te amuzi pe seama ta sau sa iesi putin din tipare.

Foto: Shutterstock.com