Ai aplicat la un job si nu ai primit niciun raspuns? Iata cum sa procedezi fara sa pari insistenta!

1
De Irina Constantin
16 feb. 2021

Ti-ai depus CV-ul sau portofoliul, apoi ai asteptat cu nerabdare sa fii contactata. Poate chiar ai fost si la interviu, insa compania nu a revenit nici pana acum cu un raspuns.

Esti pusa in fata unei situatii dificile, in care nu stii cum ar fi cel mai bine sa reactionezi. Ce sa faci cand nu primesti raspuns de la job? Sa astepti in continuare, gandindu-te ca poate procesul de selectie dureaza mai mult decat ai fi crezut? Sa trimiti un e-mail politicos in care sa ii amintesti angajatorului de tine? Grea decizie…

Probabil ca, dupa cateva zile sau chiar o saptamana, mintea ta va incepe sa isi faca scenarii negative. Poate CV-ul tau nu a fost primit. Poate a fost verificat, insa nu a trecut in etapa urmatoare sau poate raspunsurile de la interviu au fost atat de gresite incat angajatorul nici macar nu s-a mai gandit sa iti scrie!

De cele mai multe ori, nu este cazul sa iti faci probleme. Poate fi vorba despre un proces lung de recrutare, o neintelegere sau un e-mail ratacit. Iata ce poti face, totusi, pentru a primi un raspuns!

Ce sa faci cand nu primesti raspuns de la job si cum sa procedezi fara sa fii prea insistenta

1. Verifica din nou anuntul de recrutare

Daca au trecut cateva zile de cand ai aplicat sau ai fost la interviu si potentialul angajator inca nu te-a contactat, nu intra in panica. Inainte sa ii scrii un mesaj sau sa iti creezi scenarii negre, cauta si verifica din nou anuntul la care ai aplicat.

Acolo, s-ar putea sa gasesti informatii despre timpul de raspuns sau despre procedura pe care firma respectiva o adopta. Este posibil ca unele companii sa nu revina cu un raspuns decat catre acei candidati care trec in etapa urmatoare de intervievare. Alte companii mentioneaza ca timpul de raspuns poate varia, in functie de numarul de candidati sau alte considerente.

Nu in ultimul rand, verifica-ti e-mailul si in folderele Spam sau Promotii. Este posibil ca, uneori, chiar si cele mai importante mesaje sa ajunga acolo, in mod accidental.

2. Trimite un e-mail de multumire dupa interviu

Daca vrei sa te asiguri ca iesi in evidenta intr-un mod pozitiv in fata angajatorului, trimite-i un e-mail de multumire chiar in ziua de dupa interviu. Multumeste-i pentru primirea calda, spune-i ca intalnirea voastra a fost foarte placuta si ca de-abia astepti sa primesti un feedback in urma interviului sustinut.

In acest mod, nu numai ca angajatorul va aprecia gestul tau frumos, dar va fi si motivat sa iti raspunda in cel mai scurt timp, indiferent care va fi decizia sa.

3. Daca a trecut prea mult timp si ai nevoie de un raspuns urgent, trimite un e-mail de follow up

In cazul in care ai aplicat la mai multe joburi si trebuie neaparat sa ai o perspectiva clara, pentru a putea alege o optiune, este momentul sa trimiti un e-mail de follow up. Totusi, nu face acest lucru decat daca a trecut mai mult de o saptamana de la trimiterea CV-ului sau de la sustinerea interviului.

Compune un mesaj calm, fara a te lasa influentata de emotii. Nu solicita un raspuns urgent, ci doar aminteste-i angajatorului ca ai aplicat pentru job si intreaba-l daca a reusit sa ia o decizie.

Ce sa NU faci daca nu ai primit inca un raspuns de la job

Chiar daca vrei sa primesti un raspuns cat mai repede, nu bombarda angajatorul cu e-mailuri sau apeluri telefonice la doar cateva zile dupa interviu sau dupa ce ai aplicat pentru job. Acest lucru nu denota deloc profesionalism, ci mai degraba o lipsa acuta de rabdare.

Daca angajatorul nu ti-a oferit numarul sau de telefon sau nu l-a inclus in semnatura e-mailului, nu face research pe Internet si nu ii invada intimitatea. Foloseste doar datele de contact care ti-au fost furnizate in mod direct.

In cazul in care ai trimis deja un e-mail de follow up, nu il trimite si pe al doilea, la doar cateva zile distanta. Lasa sa treaca minimum o saptamana. Apoi, daca nici al doilea e-mail nu primeste un raspuns, este indicat sa renunti si sa mergi mai departe. Cu siguranta, vei gasi un job mult mai potrivit pentru tine!

Foto: Shutterstock.com